U tjednu kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, teško da možemo govoriti o njima, barem kada je rijеč o zdravstvenim uslugama u našoj zemlji. Teško oboljeli pacijenti na listi su čekanja. To znači nepravovremena terapija, na što su upozorili.

Da bi Renata Vuković u potpunosti pobijedila rijetku bolest od koje boluje, mjesečno je potrebno da izdvoji 7 tisuća maraka za lijek u BiH. Na listi je čekanja. Primorana je naručivati lijek iz Turske.

''Federalno ministarstvo zdravstva po zakonu svake godine treba usklađivati listu novih oboljenja i lijekova što godinama ne čine, zato se i moja bolest kao i mnogih drugih malignih oboljenja ne nalazi na listi fonda iz solidarnosti'', kaže.
 


A sporan je zakon o osiguranju na razini Federacije, koji se ne provodi, tvrde iz Udruženja oboljelih od melanoma. Federalnoj Vladi zamjeraju jer ne izdvaja dovoljno novca.

Fikret Opertaiz ovoga udruženja kaže: ''Pod tim pritiskom federalna vlada je odobrila 10 milijuna, a mi smo trazili 70. Onda je federalna vlada našla jedno rješenje, gdje je donijela zaključak da 60 milijuna prikupe se iz županija''.

Enida Glušac, predsjednica Udruženja Renesansa, dodaje: ''Nama je itekako jasno da svi ovi političari, svi predstavnici vlasti, svi direktori zavoda i fondova pokušavaju loptice da prebace sa jednog na drugi i daju vruć krompir u ruke i pitanje je samo tko će biti najslabija karika i tko neće više moći da se izvlači''.

Inače, na listi čekanja u Federaciji nalazi se 1.771 osoba. Time im je uskraćeno pravo na pravovremeno liječenje. Iako je Kanton Sarajevo ponudio da posudi novac Vladi Federacije za rješenje ovog problema, Renata Vuković kao i većina ostalih oboljelih, prepuštena je sama sebi.