Ubrzo počinje nova akademska godina pa je vrijeme da se počne tražiti smještaj u univerzitetskim gradovima.

Kako su cijene stanova i režija ipak previsoke,  studenti se većinom  odlučuju za studentske domove. Najviše su zainteresirani za one u Sarajevu, u Nedžarićima i na Bjelavama, gdje je već stiglo 1.400 prijava.- Kod nas je najveća prednost ishrana, imamo 16 obroka na dnevnom izboru, nema brze hrane. Trenutno u Nedžarićima obnavljamo još jednu kuhinju i po najvećim halal certifikatima vršimo proizvodnju hrane - rekao nam je Tarik Curić, direktor JU „Studentski centar“, prenosi Avaz.

Brza hrana

Kad su cijene u pitanju, i tu je izbor veliki.

- Najskuplji su smještaji od 260 KM, to je najluksuzniji smještaj, zajedničke sobe i zajednička kupatila su 110 maraka, a s posebnim kupatilom oko 150 KM. S obzirom na to da je hrana poskupjela, to je vrlo  pristupačna cijena - navodi Curić.

Mostarski Studentski centar Sveučilišta jedan je od najopremljenijih pa je zato i vrlo tražen.

Topla voda

Glasnogovornik Centra Anita Glibić kaže kako vlada veliko interesiranje kako brucoša tako i studenata starijih godina za smještaj.

- Sve naše jedinice imaju posebna kupatila, klime ima većina naših soba, dio soba ima hladnjake, tu je internetski i kablovski priključak, kao i topla voda 24 sata. Studenti imaju tri obroka dnevno - kazala je Glibić.

Student mjesečno plaća 159 KM, a sobe su dvokrevetne, odnosno trokrevetne.

U Studentskom centru Tuzla mjesečno se za smještaj izdvaja 91 KM, u što su uračunata i dva obroka.

Sobe su  većinom bez kupatila. Studenti nemaju prigovora, jer su domovi najjeftinija i za mnoge jedina mogućnost smještaja.

Cijena privatnog smještaja u svim gradovima, bez obzira je li riječ o sobama ili stanu, uglavnom je dva puta viša.

Samo za najbolje studente

U Banjoj Luci studenti su  najviše zainteresirani za smještaj u četvrti, prije tri godine otvoreni paviljon Studentskog centra. On je namijenjen studentima s najvišim prosjekom ocjena. Ima 140 soba sa  mini kuhinjom, kupatilom i balkonom.

Cijena smještaja u ovom paviljonu je 75 KM za dvokrevetne, odnosno 65 za trokrevetne sobe.