Orhideje najbolje uspijevaju kada simuliramo njihovo prirodno okruženje što je više moguće tijekom uzgoja. Stoga, prije svega, moramo zaboraviti savjet da korijenje biljaka moramo potopiti u sudoperu punu vode. Naprotiv, budite oprezni s vodom za orhideje.

U svom prirodnom staništu u džungli, većina orhideja raste u krošnjama drveća ili stijenama, gdje moraju dobro da upravljaju vodom i hranljivim materijama. Njihovo korijenje je izloženo suncu, zraku, a vodu dobivaju prvenstveno od vlažnosti zraka. Tijekom dana korijenje se suši i biljke zatvaraju stomate na listovima. Neke vrste orhideja rastu u zemlji, ali njihovo korijenje je samo plitko i prilično na padinama, gdje voda brzo otiče i zemlja nije natopljena. Dakle, jasno je da previše vode nije dobro za orhideje.

Držite ih suhim, a ne mokrim

Orhideje se zalijevaju povremeno i malo po malo, najbolje rano ujutru ili uvečer. Zatim pustimo da se biljke osuše nekoliko dana. Korijeni orhideja su prekriveni slojem ćelija, koje po potrebi upijaju atmosfersku vlagu iz okoline ili vodu iz zalijevanja poput spužve. Zato je dovoljno zaliti korijenje ili ga kratko potopiti i odmah ocijediti. Stari dobri „provjereni“ savjeti o namakanju u punom sudoperu mogu samo da ubiju orhideju.

Budite oprezni s vodom čak i tijekom vrelog ljeta

Mnogi uzgajivači orhideja imaju tendenciju da zalijevaju svoje biljke prskalicom. Međutim, stomati listova su zatvoreni tijekom dana i ne primaju vodu. Ako prskamo vodu po listovima, mogu se pojaviti nekrotične mrlje, pa čak i izgorjeti listovi ako su i orhideje izložene suncu, na primjer na prozorskoj dasci. Umjesto da prskamo biljke, bolje je da noću povećamo vlažnost zraka u prostoriji u kojoj se nalaze orhideje kako bi mogle da je upiju.

Treba li isjeći izbočeno korijenje?

Korijeni orhideja dobro upijaju vlagu, kako iz zemlje, tako i iz zraka. Korisno je i korijenje koje biljka stvara iznad površine tla. Orhideju s izbočenim korijenjem nije potrebno presađivati. Izbočeno korijenje je obično najmlađe i stoga najbolje radi. Stoga ih ni pod kojim uvjetima ne siječemo. Orhideje đubrimo od proljeća do jeseni specijalnim đubrivom namijenjenim samo njima. Orhideju presađujemo otprilike jednom u dvije ili tri godine.

Izvor: Agrosavjet.com