Kako su cjepiva protiv COVID-19 sve bliže, tako je potrebno razmišljati i o njihovoj cijeni, nabavci i distribuciji. Cijene cjepiva će se, po svemu sudeći, kretati od nekoliko dolara do oko 60 dolara, a najveći problem će predstavljati transport i distribucija tih cjepiva jer je potrebno cijepiti enormno velik broj ljudi.

BiH se već uključila u nabavku cjepiva i to putem COVAX mehanizma, inicijative koju koordiniraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI fondacija i Koalicija za epidemiološku spremnost za inovacije (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI).

Kako je na konferenciji za medije, održanoj 10.11.2020. istakao član Kriznog stožera, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa, Federacija BiH se već predbilježila za 800.000 doza cjepiva protiv COVID-19. Republika Srpska i Distrikt Brčko će također biti u COVAX progamu. Usljed toga, najvjerovatnije je da će odluka o tome koja će cjepiva ili cjepiva protiv novog koronavirusa koje se budu nabavljale na teritoriji BiH ovisiti od procjenama i odlukama COVAX mehanizma.

AstraZeneca: nekoliko dolara doza

Vakcina kompanije AstraZeneca – „oksfordsko cjepivo“ bi koštala između 3$ i 4$ po dozi, što je znatno niže nego konkurentske cjepiva, a daje se u dvije doze. Okvirno, izraženo u eurima, dvije doze ovog cjepiva bi koštale najviše oko 10 eura. AstraZeneca cjepivo će, po svemu sudeći imati i najnižu cijenu i vrlo je vjerovatno da će to biti dominantno cjepivo kod nas, jednom kada krene nabavka i distribucija.

GAVI i Fondacija Billa i Melinde Gates su dogovorili s Indijskim institutom za serume, najvećim proizvođačem cjepiva u svijetu, proizvodnju 200 miliona doza cjepiva licenciranih od AstraZeneca i Novavax. Upravo je to još jedna informacija koja navodi na zaključak kako bi bar jedna od cjepiva u našoj zemlji bila AstraZenecina ili možda Novavax.

Pfizer: 16$ doza

Pfizer/BioNTech cjepivo bi, prema procjenama, bila nešto skuplja i koštala bi oko 16 dolara, odnosno 19-20 eura po dozi. Kako se ovo cjepivo daje u dvije doze u roku od 28 dana, to znači da bi po osobi ovo cjepivo koštalo oko 40 eura. Međutim, postoji skepticizam prema ovom cjepivu, ne zbog njenog sasvim novog mehanizma djelovanja, koja se bazira na isporuci genetičke šifre (na informacionoj RNK) za jedan protein virusa, nego zbog toga što se ona čuva na -70OC, što je logistički zahtijevno i za veće i bogatije zemlje od BiH.

Novavax: 16$ doza

Novavaxovo cjepivo protiv COVID-19, bazirano je na proteinskoj podjedinici, a procijenjena cijena jedne doze cjepiva ove američke kompanije bi bila oko 16$.

Moderna: 37$

Procjena cijene po dozi cjepiva koju razvija američka kompanija Moderna je bila da će ona koštati između 50 i 60 dolara. Ovo je također cjepivo bazirano na informacionoj RNK kao Pfizerova i takve vakcine su skuplje za proizvodnju. Međutim, iz Moderne su u kolovozu najavili da će gornja granica cijene njihovog cjepiva biti 37$ po dozi, što je ispod proizvodne cijene.

Sinovac: 60$ dvije doze

Kinesko cjepivo kompanije Sinovac košta oko 60$ za dvije doze i već se počela prodavati, s obzirom da je dobila dozvolu u sklopu hitnog programa odobrenja.

Johnson&Johnson/Janssen: 10 eura po dozi

Očekivana cijena Johnson&Johnson cjepiva, koju razvija kompanija u vlasništu J&J – Janssen Pharmaceutical, bi bila oko 10 eura po dozi. Ovo cjepivo se bazira na genetički modificiranom adenovirusnom vektoru, slično kao cjepivo od AstraZeneca i CanSino.

Rusko cjepivo: 10$ za dvije doze

Sputnjik V, cjepivo Centra Gamalej će, prema ruskim medijima, koštati oko 10$ za dvije doze.

Očekuje se da će se cijepiti ona grupa građana za koje je procijenjeno da su prioriteti za imunizaciju na COVID-19 (starije osobe, osobe s povećanim rizikom, zdravstveni i prosvjetni radnici) dobijati besplatno cjepivo. Zatim će se raditi imunizacija drugih grupa. Još nije utvrđeno da li će se oni koji ne spadaju u prioritetne grupe moći cijepiti ako plate cjepivo ili preko fondova zdravstvenih osiguranja. Trenutni prioriteti su dobijanje odobrenja za ovog cjepiva te početak manufakure i distribucija, prenosi VOA.