Očekivani ekonomski rast u BiH od 2023. do 2025. godine trebao bi biti po prosječnoj godišnjoj stopi od 2,5 posto, navedeno je u informaciji o perspektivama Direkcije za makroekonomsko planiranje BiH.

Očekivana stopa rasta za ovu godinu je 1,7 posto, za sljedeću 2,7 posto, dok se u 2025. godini očekuje stopa rasta od tri posto, prenosi Srna.

Pretpostavlja se da bi ključni oslonac ekonomskog rasta tijekom ovog razdoblja trebala biti domaća potražnja kroz povećanje privatne potrošnje i investicija, istaknuto je u informaciji.

Veoma bitnu odrednicu za ekonomska kretanja u BiH u promatranom periodu, osim internih dinamika, predstavljat će i ekonomska kretanja u vanjskom okruženju, naročito u zemljama EU.

"Uz stabilizaciju epidemioloških prilika u vezi s pandemijom virusa korona, već početkom prošle godine došlo je do dodatnog usložnjavanja međunarodnih političko-ekonomskih prilika zbog dešavanja u Ukrajini", piše u informaciji.

U informaciji je navedeno da su negativne ekonomske posljedice tih dešavanja na svjetsku ekonomiju već vidljive i manifestiraju se kroz trgovinske, financijske, cjenovne šokove što sigurno neće zaobići ni BiH.

Raniji izvještaji su pokazali da vanjsko okruženje, prije svega EU i zemlje regije, predstavljaju veoma bitnu strukturalnu odrednicu svih ekonomskih kretanja u BiH, dok referentne međunarodne institucije kao što su Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka i Europska komisija ukazuju na to da će najnovija međunarodna dešavanja imati negativne ekonomske posljedice po svjetsku ekonomiju.

Negativne ekonomske posljedice već su vidljive i ogledaju se kroz porast svjetskih cijena energenata i hrane, nestabilnost na financijskim tržištima, što bi moglo ugroziti oporavak svjetske ekonomije iz prethodne godine.

Iz Direkcije za makroekonomsko planiranje BiH navode i da službene projekcije ekonomskih kretanja u svijetu pokazuju da na negativne ekonomske posljedice, osim kratkoročnih, mogu imati i negativne posljedice koje će se javljati i u srednjem roku.