Svijet se trese već godinama ili se tresao oduvijek, ali, kako su se razne katastrofe slile u kratko vrijeme, čini nam se da je nekad bilo bolje i mirnije živjeti.

A novi "potres" odnosi se na društvene mreže, i to one koje praktički dirigiraju ljudske živote, nameću im trendove, ali im i pomažu ostati u komunikaciji s dragim ljudima za koje su vezani.

Tako se ovih dana raspravlja o gašenju META-inih servisa u Europi, odnosno o potpunoj zabrani Facebooka i Instagrama na Starom Kontinentu, javlja Večernji list.

Slanje podataka

Epilog je to "rata" koji se vodi između Europe i SAD-a zbog toga što Facebook i Instagram šalju podatke SAD-u, a EU itekako strahuje od nadzora podataka, što potvrđuje činjenica da je Sud pravde EU poništio dva dosadašnja sporazuma s SAD-om.

Šefica irskoga Povjerenstva za zaštitu podataka (DPC) Helen Dixon je za Politico rekla kako će "vrlo vjerojatno" donijeti konačnu presudu posljednjem Facebookovu legalnom alatu za slanje osobnih podataka u SAD prije nego što EU i SAD uspiju dogovoriti novi sporazum o prijenosu podataka.

META je priopćila da bi takva odluka mogla ugasiti njezine usluge u Europi, a koje obuhvaćaju Facebook i Instagram.

''Ako Europska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primjerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prijenosa podataka iz Europske unije u Sjedinjene Države, vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi'', navodi se u priopćenju META-e.

Do 14. travnja Europski odbor za zaštitu podataka treba odlučiti hoće li potvrditi prethodnu irsku odluku o obustavi prijenosa podataka u SAD-u izvan standardne klauzule.

Helen Dixon ističe da ni pod koju cijenu ne planira odustati od provedbe europskih zakona o zaštiti podataka i privatnosti, dok se iz META-e brane da je riječ o sukobu zakona EU-a i SAD-a i da se traži novi okvir za privatnost podataka.

''Podržavamo napredak političara prema osiguravanju nastavka transfera podataka preko granica i čekamo finalnu odluku regulatora'', poručili su iz META-e, a jasno je da vlada zabrinutost i pitanje je što bi uopće bilo s tvrtkom kad bi ostala bez Europe.

Što bi kraj Facebooka i Instagrama u Europi značio za bh. građane, odgovara Damir Bećirović, ekonomski analitičar i poznati tuzlanski profesor.

''To što je META uputila prema Europskoj komisiji dio je pritisaka. Sasvim je normalno da u svijetu globalnog biznisa, gdje velike tvrtke po svojim prihodima imaju snagu manjih država, dolazi do ovakvih pritisaka. Mislim svakako da Facebook ne želi izgubiti tržište Europe i Europske unije i da to nije realno. Ali, pretpostavimo da se to dogodi, što bi to značilo za bh. gospodarstvo. Sigurno, ne previše i to zbog niske razine oglašavanja bh. tvrtki. Općenito bi nanijelo štetu, ali ne bi došlo do nekog radikalnog pada prodaje, prometa, odnosno ne bi previše utjecalo na oglašavanje tih društvenih mreža u BiH'', kazao je, među ostalim Bećirović.

Praćenje tuđih života

Ako se čuju glasovi bh. građana na društvenim mrežama, mnogi su podijeljeni. A najzanimljivije je da konačni kraj Facebooku, Instagramu i sličnim platformama žele upravo oni koji tu provedu najviše vremena.

''U stanci od posla volim vidjeti što se događa, prelistam portale, ali mnogo mi je lakše kada Facebook objavi vijest jer njihovi algoritmi su mi već ušli u kod, tako da znaju što me zanima, a što ne. Žalosno, ali tako je, kao što mi pratimo nečiji život na internetu, tako i netko iz META-e prati naš i predlaže nam one vijesti, one proizvode i ostale slične stvari prema dosadašnjim afinitetima'', ispričao je za Večernji list Marko koji u slobodno vrijeme voli provjeriti što se događa na bespućima društvenih mreža.