Britanska vlada radi sa zrakoplovnim kompanijama na tome da se putnici koji su zapeli u zračnim lukama širom Europe mogu vratiti kućama nakon kvara u britanskom sustavu za kontrolu zračnog prometa koji je izazvao velike poremećaje koji će najvjerojatnije potrajati danima.

U ponedjeljak je otkazano više od 1500 letova jer su kontrolori zračnog prometa morali prijeći na ručno upravljanje zbog tehničkog problema. To je bio praznik u dijelovima Britanije i jedan od najprometnijih dana u godini jer završavaju školski praznici. Ministar prometa Mark Harper upozorio je da bi rješavanje svih problema moglo potrajati danima premda je sam kvar otklonjen nakon nekoliko sati.

Ryanair će letjeti po normalnom rasporedu u srijedu, rekao je direktor tvrtke Michael O'Leary, kritizirajući britanske vlasti za zračni promet kako su se ponijele u krizi. "Još od njih nismo dobili objašnjenje, što je točno uzrokovalo taj kvar jučer i gdje su im bili rezervni sustavi", objavio je na platformi X, bivšem Twitteru.

Harper je istaknuo kako vladini dužnosnici ne vjeruju da je tehnički problem, prvi tih razmjera u deset godina, bio posljedica kibernetičkog napada.