Džihadisti Islamske države navodno su počeli da koriste kokoši kao mobilne improvizirane eksplozivne naprave, piše britanski Daily Mail.

Fotografije takozvanih "kokoški samoubojica" masovno dijele na Internetu korisnici koji su za i protiv Islamske države, iako njihova autentičnost ne može biti potvrđena, navodi britanski list, prenio je Tanjug.

Pripadnici ekstremističke grupe koji djeluju u i oko iračkog grada Faludže, navodno vezuju eksplozivne pojaseve na kokoši, koje zatim usmjere da odlutaju u pravcu neprijateljskih kampova.

Pošto se one nađu u okviru dometa za napad, bez izazivanja sumnje, ekstremisti Islamske države, uz pomoć daljinskih upravljača, aktiviraju eksplozivne naprave, ubijajući sve koji su se zatekli u blizini.

Upotreba ovakvih eksplozivnih naprava pokazuje da islamska država, polako ostaje bez streljiva, nakon godina borbi u Siriji i Iraku, navodi pak Daily Star pozivajući se na neimenovanog stručnjaka.

"Islamska država će iskoristiti sva moguća sredstva da izazove smrt i razaranje. Korištenje životinja ima malu vojnu vrijednost - to je samo još jedan primjer kako njihovi izopačeni umovi smišljaju bizarne načine da ubijaju ljude", rekao je neimenovani Britanac koji se bori na strani kurdskih vojnika u regiji za taj list.

Bizarna tvrdnja da Islamska država "kokoške samoubojice" dolazi nekoliko dana nakon izvještaja da je ta grupa vezala improviziranu eksplozivnu napravu za jednu kozu, koja je poslana u kurdsku bazu u sirijskom gradu Kobane.