Držati oko na brzinomjeru dok se vozite na more – mogla bi biti formula kako već na početku ljetovanja uštedjeti pokoji ''novčić'' i smanjiti ukupne troškove.

Kako bi se uštedjelo gorivo tijekom vožnje autocestom najbolje je voziti brzinom do 130 km/h, što će omogućiti dovoljno brzu vožnju uz nižu potrošnju goriva, objavila je agencija za tehničku inspekciju TUV Sued.

Zračni otpor pri brzini od 160 km/h je gotovo četverostruko veći nego što je pri upola manjoj brzini. To znači da će prekoračenje brzine na autocesti od 100 km/h ili 120 km/h stajati vozača veće potrošnje goriva, piše Hina.

Česta ubrzanja vožnje ili pak veliko usporavanje u vožnji također utječu na povećanje potrošnje goriva.

Vozači koji sa sobom na odmor nose puno prtljage će trošiti više goriva, a svakih 100 kg više u automobilu izazvat će u prosjeku skoro za pola litre veću potrošnju goriva na 100 kilometara.

Provjera tlaka u gumama tijekom vožnje po autocesti također može dodatno pomoći smanjiti trošak putovanja. Vožnja s premalim tlakom u gumama uz istodobno dosta prtljage utjecat će na povećanu potrošnju goriva zbog otpora pri vožnji.