Nakon raspodjele ministarskih pozicija, slijedi raspodjela javnih poduzeća između koalicijskih partnera SDA, DF i HDZ BiH – prenosi TV 1

Neslužbeno, SDA želi BH Telecom i Autoceste Federacije, DF Elektroprivredu BiH, a HDZ HT Mostar i Elektroprivredu HZHB. Zvanični pregovori stranaka o raspodjeli poduzeća još nisu počeli, potvrdio je premijer FBiH, Fadil Novalić, ali se, kako saznajemo, zna koja stranka želi koje firme.

Tijekom naredna tri do četiri mjeseca, trebala bi uslijediti smjena kadrova koje je četiri godine ranije instalirala vlada predvođena SDP-om. Predstavnici DF-a u Vladi Federacije potvrdili su da neće požurivati ​​smjene ravnatelja koje je imenovala prethodna vlada. Reuf Bajrović, ministar industrije, energetike i rudarstva istaknuo je da neće tražiti smjenu direktora Elektroprivrede BiH Elvedina Grabovice, koji je kadar SDP-a, a kojem uskoro ističe mandat.

“Momčad ravnateljima će mandat trajati do kraja. Tako je po zakonu. Nikoga mi nećemo smjenjivati. Kada im istekne mandat, onda ćemo raspisati natječaj za direktore, a tako će biti i za “Elektroprivredu BiH”. Nama u DF-u nije cilj da na ovu poziciju dođe stranačka osoba, nego netko tko najbolje zna raditi svoj posao. ”

Federalni premijer Fadil Novalić nije ulazio u detalje o mogućnosti smjena. U telefonskom razgovoru za TV1 kazao je da službeni pregovori o raspodjeli funkcija nisu počeli, pa je stoga preuranjeno govoriti kako će stranke podijeliti upravljanje ovim tvrtkama. Međutim, prema neslužbenim informacijama koplja će se lomiti oko najprofitabilnijih javnih poduzeća – dva telekoma, dvije elektroprivrede i Autocesta Federacije BiH, jer pred ovom javnom tvrtkom stoji novi investicijski ciklus vrijedan više stotina milijuna eura.

U ovih pet javnih poduzeća vrti se mnogo više novca nego u svim federalnim ministarstvima zajedno, a to će u narednim godinama biti još izraženije zbog velikih investicija koje se očekuju u cestogradnji, i elektroenergetskom sektoru. Primjera radi, Elektroprivreda će ove godine početi izgradnju termoblok 8 u Tuzli, čija je vrijednost 1,5 milijardi KM, te nekoliko manjih hidro i vjetroelektrana vrijednih oko 500 milijuna KM.

Ova poduzeća stranke će podijeliti najvjerojatnije tako što će Demokratska fronta Željka Komšića preuzeti kontrolu nad Elektroprivredom BiH, SDA nad BH Telecomom i Autoceste Federacije, dok će HDZ staviti pod kontrolu Elektroprivredu HZHB i HT Mostar.

DF preuzima kontrolu nad najvrjednijim resursom u državi, budući da je godišnji promet Elektroprivrede BiH oko 950 milijuna KM. Nezvanično, najveća točka sporenja među koalicijskim partnerima su Autoceste Federacije.

Ova tvrtka ima otvorena dva velika gradlišta, oba vrijedna 400 milijuna KM, a u tijeku su pregovori za izgradnju još dvije dionice autoceste. Tko će voditi ovo poduzeće dogovorit će SDA i HDZ, s tim da će partner kojem ne pripadnu Autoceste Federcije pripasti kontrola nad srodnim javnim poduzećem, Ceste Federacije BIH, koje također raspolaže respektabilnim proračunom.

Pri tome će članice nove koaliconi većine kombinirati utjecaj u javnim tvrtkama na način da će nadzorni odbori i uprave biti višestranačke, ali uvijek s jednom dominantnom strankom u svakom javnom poduzeću. Nezvanično, važan financijski resurs – Razvojna banka Federacije, dominantno će biti pod kontrolom SDA, uz značajnu participaciju HDZ-a i DF-a.