Prema direktnim stranim ulaganjima, Bosna i Hercegovina je u 2019. godini, s 390 milijuna dolara investicija, bila najgore plasirana država u regiji.

Usporedbe radi, u istoj godini Albanija je imala milijardu i 200 milijuna dolara investicija, mala Crna Gora 418 milijuna, Sjeverna Makedonija 550 milijuna, a Srbija čak četiri milijarde i 268 milijuna dolara!

Konkurentnije tržište

Ekonomski analitičar Igor Gavran u razgovoru za „Avaz“ ističe kako je Srbija odličan parametar za poređenje i da tu vidimo koliko ima drastično konkurentnije tržište.

- Naš je sistem nefunkcionalan, nekonkurentan. Ulagači znaju da će mnogo jednostavnije realiziriati ulaganja u nekoj drugoj državi i to je ključni razlog što će malo njih imati strpljenja da se suočava sa svim problemima koje vide u bh. sistemu. U Srbiji otvaraju proizvodnju tvrtki iz Južne Koreje, iz Japana, iz cijelog svijeta. Mi to ne uspijevamo zbog unutrašnjeg ustrojstva i vlasti koja kreira takvo okruženje - pojasnio je Gavran.

Kada se pogledaju najveći investitori u BiH u posljednjih 25 godina, na prvom mjestu nalazi se Austrija. Nakon nje slijede Hrvatska, Srbija, Slovenija, Nizozemska… Gavran ističe da uzrok tome najviše leži u povijesnim vezama između dvije zemlje.

-Austrijanci su na neki način spremniji i pripremljeniji za prepreke koje se ovdje nalaze i poznaju naš mentalitet bolje. Mi smo uspjeli donekle da privučemo neka ulaganja iz susjedstva, iz zemalja u blizini, kao što je Austrija, ali dalje od toga mi ne dobacujemo - istakao je Gavran.

Prijateljska zemlja

Ipak, zanimljivo je da „povijesna veza“ ne daje rezultate kada je u pitanju Turska, koje nema ni među 10 najvećih investitora u BiH.

- To je u početku bilo čudno i ja sam se nadao da je to prijateljska zemlja iz koje možemo očekivati najveća ulaganja. Međutim, mi vidimo da ona daleko više ulaže u susjednu Srbiju, a prema nama primjenjuje čisto ekonomske kriterije. Navodno bliske veze između bh. vlasti i Turske se svode na neke druge, a ne na ekonomsku sferu - pojasnio je Gavran.

Porazni rezultati SDA

Iako Stranka demokratske akcije posljednjih godina vodi podaničku politiku prema turskom predsjedniku Recep Tayyip Erdoganu i njegovoj AK partiji, nastojeći Bošnjake potpuno podrediti Turskoj, pa je Bakir Izetbegović u tom pogledu čak i izjavljivao da je Erdogan njegov lider te da je poslan od Boga, podaci pokazuju da od te „ljubavi“ Bosna i Hercegovina i Bošnjaci još nisu imali prevelike koristi. Turske investicije, naime, idu u Srbiju, a ne u BiH.