Željko Komšić nije se baš kao član Predsjedništva BiH naputovao državom pa mu, ako je suditi po popisu mjesta koja je obišao u svoja dva mandata, neće teško pasti ''zatvorena vrata'' nekih gradova, općina pa čak i cijelih županija.

Prema dostupnim informacijama na službenim internetskim stranicama Predsjedništva BiH, Komšić je tako kao član tročlanog šefa države, posjetio Jajce u sklopu godišnjice Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

U tim mandatima je posjetio i Vareš gdje je, kako je navedeno, ''pokazao izuzetno interesiranje za pitanje eksploatacije nekada jakih vareških rudnika obojenih metala''.

Bio je i u Jablanici u sklopu obilježavanja Bitke na Neretvi. Posjetio je Grabovicu gdje je odao počast ubijenima u zločinu.

Boravio je u Dobretićima gdje je ''izrazio podršku za izgradnju neophodne saobraćajne infrastrukture koja će ovoj općini omogućiti razvoj u skladu s njenim prirodnim potencijalima''.

U Stocu je posjetio Međunarodni ljetni kamp ''Mladi i naslijeđe'', a u mjestu Žabljak u Općini Usora je otvorio tradicionalnu kulturno-sportsku manifestaciju Srpanjski susreti.

Posjetio je i selo Briševo, na području Prijedora, gdje je prisustvovao obilježavanju godišnjice masakra nad 68 civila hrvatske nacionalnosti.

U Brčkom je boravio na obilježavanju Dana oslobođenja Brčkog od fašizma, ali i godišnjice osnivanja Demokratske fronte BH.

Otvorio je i Mostarsko proljeće 2009. - Dane Matice hrvatske gdje je rekao kako ta manifestacija ''na najbolji način govori o uvažavanju različitosti i čuvanju identiteta jednog od konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini''.

''Međunarodna dimenzija ovogodišnjeg Mostarskog proljeća potiče saradnju sa našim komšijama u regiji, što nam je svima obaveza, ali i potreba na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Siguran sam da će ova manifestacija Mostarcima i građanima BiH služiti na ponos i čast, a grad Mostar vratiti lijepim vijestima u centar kulturnih zbivanja u BiH, jer je jezik umjetnosti i kulture najbolje sredstvo za izgradnju povjerenja i razumijevanja u ovom našem društvu, uprkos ožiljcima iz nedavne prošlosti. Ovo je prilika da i ovaj put nedvosmisleno pokažemo našu naklonjenost ljepoti i umjetnosti, poštovanje prema našoj domovini, našim narodima i običajima, ali isto tako, prema svim drugim narodima i zemljama iz našeg okruženja. Dame i gospodo, mi moramo usmjeriti našu pažnju i nastojanje ka onome što nam je zajedničko, a to je bogatstvo različitih kultura i običaja, te naš jedinstveni cilj - punopravno članstvo u zajednici evropskih naroda, gdje imamo svoje mjesto i ulogu. Kultura i umjetnost su dio obaveza koje moramo s ponosom donijeti sa sobom i podijeliti s drugima kako bi nas bolje razumjeli'', rekao je prije devet godina Komšić u Mostaru u kojeg danas, prema nekim potpisima i raspoloženju, nije dobrodošao.

Mjesta, koja su Komšića nakon ovih izbora proglasila nepoželjnom osobom, Komšić nije posjećivao tijekom osam godina u Predsjedništvu, barem ne službeno i barem nije ostalo zabilježeno, pa ni njemu ni mjestima neće teško pasti galama oko nepoželjnosti.

Bljesak.info