Kod jednoga od zarobljenih Hrvata koje su u ratnoj 1993. godini pobili pripadnici bošnjačke Armije BiH nedaleko Bugojna pronađeni su Gospine moći iz Međugorja, doznaje se iz ljudi uključenih u ekshumaciju na lokalitetu Tvrdulje na Ravnom Rostovu.

„Jedan od njih je imao Gospine moći. Ne želimo nagađati o identitetu osoba iako se pretpostavlja tko bi to mogao biti, no kako bi spriječili dalje traumatiziranje obitelji, želimo sačekati rezultate DNK analize“, rekao je izvor  za Večernjak. Pojasnio je kako su posmrtni ostaci već prebačeni na lokaciju groblja i prosekture Prahulje u Travniku te su uzeti uzorci. Inače, u subotu je i župnik župe Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu fra Hrvoje Radić, u pratnji župnog vikara fra Ivice K. Pavlovića posjetio je lokalitet Tvrdulje na Rostovu, na kojemu su ovih dana pronađeni, u dva različita groba, ostaci tijela najvjerojatnije četvorice bugojanskih Hrvata, izvijestio je portal Nedjelja. Pretpostavlja se kako je riječ o Hrvatima nestalim 1993. kada su Bugojnom upravljali pripadnici bošnjačke Armije BiH i mudžahedini, koji su ih i ubili.

Poštujući mjere udaljenosti od mjesta ekshumacije koje osigurava policija, svećenici, zajedno s još nekoliko vjernika – članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojno, pomolili su za pokojne, javlja Vecernji.ba.

Spomenimo i da iz koordinacije udruga pozivaju u ponedjeljak 27. srpnja, na obilježavanje 27. godišnjice stradanja i progona bugojanskih Hrvata, iza čega je stajala Armija BiH.

Najprije je u 10:00 h predviđeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen-obilježju u katoličkom gradskom groblju u Bugojnu, a potom će u 11:00 h u župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog biti slavljena sveta misa za sve poginule, odvedene i nestale Hrvate Bugojna.
U ponedjeljak se ujedno na lokaciji Rostova nastavlja potraga za tijelima preostalih nestalih Hrvata iz bugojanske skupine.