Nova studija istraživala je u kojoj mjeri cjepiva protiv covida-19 smanjuje rizik od hospitalizacije, a rezultati studije pokazali su da je kod necijepljenih osoba 17 puta veća šansa za hospitalizaciju.

Do 21. kolovoza više od 60 posto američke populacije starije od 18 godina bilo je potpuno cijepljeno cjepivima koja su učinkvoita u sprječavanju hospitalizacije zbog covida-19. Studija je obuhvatila 4.732 ispitanika. U potpunosti cijepljene osobe koje su bile zaprimljene u bolnicu zbog covida-19 bile su starije od necijepljenih osoba koje su bile hospitalizirane, imali su barem tri postojoća zdravstvena stanja te su najčešće bili štićenici domova za starije i nemoćne, prenosi večernji list.

U razdoblju od 24. siječnja do 24. srpnja 2021. godine kumulativne stope hospitalizacija bile su 17 puta više kod necijepljenih osoba nego kod onih koji su se cijepili. U promatranom razdoblju stopa necijepljenih koji su hospitalizirani iznosila je 423 na 100.000 stanovnika, a kod cijepljenih samo 26 na 100.000 stanovnika.

U razdoblju od 27. lipnja do 24. srpnja stopa hospitalizacije bile 10 puta viša u necijepljenih nego li u u cijepljenih osoba. Autori zaključuju da rezultati pokazuju da je kod necijepljenih osoba starijih od 18 godina 17 puta veća šansa za hospitalizaciju.

“Cjepiva i dalje igraju ključnu ulogu u sprječavanju teške bolesti od covida te su i dalje iznimno učinkovita u sprječavanju hospitalizacije zbog covida”, naveli su istraživači u studiji objavljenoj na medRxiv.