Liječenje ljekovitim travama vjerojatno je staro kao i ljudska civilizacija. Tu tradiciju danas održavaju kućna medicina – nasljeđe od baka, ali i sve rjeđi pojedinci poput Milana Čerkeza iz Stoca, piše Večernji list BiH.

Branje navrijeme

Milan svakog petka na prilazu veletržnici u Tasovčićima nudi upakirane različite ljekovite trave, njihove mješavine te razne pripravke. Tu je godinama, a da njegova ponuda ne koristi ljudima, kaže da ne bi ni dolazio. Za razliku od pčelara koji se žale na loše paše ljekovitog bilja, Milan je zadovoljan.

"Za mene je ova godina ista kao i prošla. Jest da je zavladao koronavirus, ali ja ljekovitih trava moram imati zbog stalnih kupaca. Ove godine nema sajmova kao ranije, a ne zna se ni što će biti do kraja godine. Na tim sajmovima dosta prodamo ljekovitih trava, melema...

Ubrao sam ih kao i prošle godine. Počeo sam raditi prije mjesec i pol dana, svakog petka sam u Čapljini na veletržnici. Tu imam dosta kupaca, a uz naše domaće, dođu i kupci iz Dalmacije, Metkovića i okolice. Na vrijeme sam ubrao ljekovito bilje, šesti, sedmi i prva polovina osmog mjeseca, to je vrijeme za berbu. Sušim ga u hladu, kakve su u prirodi takve su i kod mene na stolu. 

Početkom jeseni bude malo i gorkog pelina i šipurka
", objašnjava Čerkez te na upit ima li neku preporuku za COVID-19, nastavlja: 

"Što se tiče koronavirusa, smatram kako je najvažnije da čovjek ima jak imunitet. Za to bi preporučio čajeve za dišne organe - grlo i uopće dišne organe te nešto za trbuh.

Za dišne organe i liječenje bronhitisa, astme, spravljam mješavine ljekobilja, vrlo su učinkovite i uzimaju se s medom. Mislim kako za borbu protiv korone treba samo ojačati imunitet. Mislim da je ovo virus kao i ostali virusi i da tu nema neke velike promjene. A imunitet će pobijediti svaki virus
", konstatira jedan od rijetkih južnohercegovačkih travara. 

Milan ističe da tijekom 15-ak godina koliko dolazi na veletržnicu u Čapljinu, cijene čajeva i različitih pripravaka nije mijenjao. 

Cijene uglavnom iste 

"Marka više ili manje, ništa mi posebno ne znači, kupci su stalni, oni znaju cijenu i dođu s pripremljenim novcem, tako sam izgradio svoj odnos s njima. Porazgovaramo i učinku, razmijenimo iskustva, tako da ja učim od kupaca, a oni od mene", ističe Čerkez zaključujući: “Jedno je sigurno – ljekovito bilje nikom neće štetiti!”