Većini mlađih čitatelja vjerojatno su nepoznati neki stari zanati, vještine ili umijeća koja su se do prije samo nekoliko desetljeća podrazumijevala i bila dio svakodnevice za sve koji su živjeli na selu i bavili se uobičajenim seoskim poslovima oko blaga i zemlje. Djeci, kojoj su domaće životinje bile skoro pa prijatelji, bilo je nezamislivo kada bi na televiziji vidjeli da njihovi vršnjaci iz velikih gradova nikada u živo nisu vidjela kravu, konja, ovcu ili kokoš, naprimjer. Na žalost, danas i većina naše djece dostižu “taj standard”.

Zbog toga prikaz tradicionalnih, starih vještina i rada na seoskom imanju ima vrlo veliku važnost. Upravo o tome, odnosno o Šabanovoj vještini šišanja ovaca piše omolje.com. A kako to Šaban šiša ovce pročitajte u nastavku.



Kod Križe danas pune ruke posla. Stigao Šaban, Križin pastir, koji već nekoliko godina za vrijeme ljeta obavlja pastirsku službu na području Vrana i Omrčenice, čuvajući stado ovaca. Uhvatio se Šaban posla. Proljeće je i uskoro će ovce na ispašu na Vran planinu pa ih je potrebno ošišati, kako bi lakše podnosile ljetne žege. U ovom poslu vrlo bitno je iskustvo, a kod Šabana je ono vidljivo sa svakim pokretom, pa mu je za ošišati jednu ovcu potrebno nekoliko minuta i to za ručno šišanje škarama. Nakon što Šaban ošiša ovcu i skine runo, uhvati se on i uređenju ovčjih papaka, i tako redom. I za uređenje ovčjih papaka Šaban ima potrebnu opremu: prikladna kliješta i nož.



– Tko ne voli životinje ne može raditi ovaj posao – kaže Šaban koji uživa u svom poslu, jer  pastirski život njegov je stil života.

omolje.com/Tomislavcity