Dana 27.01.2021. održana je treća redovna sjednica Općinskog vijeća Prozor-Rama.

Navedenoj sjednici, prethodio je kolegij vijeća kako bi se utvrdio Dnevni red sjednice  u kojem se našla i točka Prijedlog Programa rada Općinskog vijeća za 2021. godinu. Predsjednik kluba vijećnika HDZ BiH predložio je 5 prijedloga za Program rada. Od svih predloženih prijedloga u Program rada je uvršten samo jedan, a  to je Izrada i donošenje Pravilnika o dopunskim pravima branitelja koja kao dopunska prava proizlaze iz Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji a nadležnost su lokalne samouprave.

Na sjednici Općinskog vijeća pod točkom Prijedlog Programa rada Općinskog vijeća za 2021.godinu. vijećnici HDZ BiH su ponovno iznijeli prijedloge za Program rada:

- Prijedlog Odluke o visini i načinu ostvarivanja prava na sufinanciranje mladih pri kupnji prve nekretnine. Svjesni da mladima kupnja stana ili gradnja kuće najčešće predstavljaju veliko opterećenje. Ovom odlukom smo željeli upravo njima, odnosno svima koji zadovoljavaju predložene uvjete, pomoći da lakše podnesu taj financijski teret pri kupnji ili izgradnji svoje prve nekretnine i na taj način im stvoriti uvjete da što više mladih ostane živjeti u svom rodnom mjestu.

- Prijedlog Plana aktivnosti iz oblasti kulture, sporta i drugih društvenih događaja u Općini Prozor-Rama za 2021.-u godinu koji će se financirati iz proračuna općine. Ovim Planom, obuhvatili bi sve kulturne manifestacije, koncerte, smotru folklora, nogometne turnire, priredbe, street ball, događaje u rukometu, šahu, veslanju, Ramskom polumaratonu i ostalim sportskim aktivnostima, značajne događaje Ivandanski svitnjaci, obilježavanje 14. rujna. i dr. Smatramo da  bi ovim Planom olakšali rad svim društvima, udrugama, skupinama i klubovima.

Navedeni prijedlozi nisu imali potrebnu većinu, te nisu uvršteni u Program rada.

Također, kao točka dnevnog reda pojavio se i Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Strategije razvoja općine Prozor – Rama za razdoblje 2021 – 2027. godine. Naravno, ovaj prijedlog smo podržali, jer smatramo da je izrada Strategije razvoja od iznimne važnosti za našu općinu, ali smo iskazali interes za sudjelovanje u Radnoj grupi  koja će istu izraditi.

Posebno zanimljiva bila je točka Pitanja i incijative vijećnika kroz koju se otvorila tema nabavke vozila za potrebe ureda načelnika. Vijećnik HDZ BiH je uputio incijativu da se donese odluka o  poništenju javne nabavke vozila.

Dok se problemi u općini nagomilavaju, načelnik kupuje vozilo u vrijednosti cca 150 000 KM, a  načelnici u drugim općinama, koje su puno razvijenije, voze osobna vozila ili vozila stara i do 10 godina. Naš načelnik zatvara oči i hvali se da smo razvijeni i da je to zaslužio, a ustvari smo jedna od najnerazvijenijih općina u FBiH. Svjedoci smo stalnog odlaska mladih, pa čak i cijelih obitelji u borbi za egzistenciju, a vladajući se prema novcu svih žitelja Rame, ponašaju kao prema privatnom vlasništvu.

Osim navedene incijative upućena je Incijativa za izgradnju dječijeg igrališta u ulici Stjepana Radića, te Incijativa za prioritetnu rekonstrukciju lokalnog puta u Jaklićima.

Još jednom pozivamo načelnika i vijećnike vladajuće koalicije HDZ 1990 i SDA da podrže svaki kvalitetan prijedlog bez obzira od koga on dolazio, a Klub vjećnika HDZ BiH će bezuvjetno podržati svaki prijedlog koji je u interesu naše općine.

KLUB VIJEĆNIKA HDZ BiH