Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), nakon svoje jučerašnje sjednice, pozvao je zamjenika predsjedavajućeg Skupštine iz reda bošnjačkog naroda da prestane s blokadom tog zakonodavnog tijela.

U priopćenju Kluba hrvatskih zastupnika navodi se kako su zamjenici predsjedavajućeg Skupštine, izborom na tu poziciju preuzeli obvezu rukovođenja tom institucijom te se traži žurno sazivanje sjednice županijske skupštine na kojoj bi se izbrao zamjenik predsjedavajućeg iz red srpskog naroda čime bi se završio proces konstituiranja Skupštine HNŽ-a i omogućila provedba izbornih rezultata.

Klub traži da zamjenici predsjedavajućeg, bez uvjetovanja, u roku od deset dana zakažu redovitu sjednicu Skupštine na kojoj bi se razmatrala i druga važna pitanja, te kako bi se izabranim zastupnicima omogućilo da rade i izvršavaju svoje Ustavne obveze za koje su izabrani, poručili su iz Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a.

Skupština HNŽ-a zadnji put zasjedala je 6. veljače 2019. godine kada je izabrano šest izaslanika HNŽ-a za Dom naroda Federacije BiH.

U ožujku županijski odbori HDZ-a BiH i SDA postigli su sporazum prema kojemu će Šerif Špago (SDA) i Nevenko Herceg (HDZ BiH) i u novom mandatu voditi Skupštinu, odnosno Vladu HNŽ-a.

Međutim, nakon toga ništa više nije urađeno na provedbi tog stranačkog sporazuma.

(Fena)