''Tražimo od Ilije Lasića da kao savjestan i odgovoran policijski službenik odstupi s pozicije na koju je od strane dijela Neovisnog odbora, a prema tvrdnji Ureda glavnog tužitelja, nezakonito imenovan'', jedan je od zahtjeva Kluba Bošnjaka koji je donesen na izvanrednoj sjednici koja je održana povodom odgovora glavnog tužitelja Tužiteljstva HNŽ na pritužbu po pitanju izbora komesara policije HNŽ-a.

Predsjednik Kluba poslanika Bošnjaka u Skupštini HNŽ-u Ajman Šoše izjavio je kako je Tužiteljstvo HNŽ–a u svojoj odluci potvrdilo sve navode tog kluba oko nezakonitog imenovanja komesara policije HNŽ, ali da je ipak odbilo njihov prigovor zbog neprovođenja istrage.

''Pored činjenice da je Tužiteljstvo HNŽ u svojoj odluci potvrdilo sve navode Kluba Bošnjaka oko nezakonitog imenovanja komesara policije HNŽ, odnosno da je čitav postupak od momenta neodržavanja sjednice Vlade HNŽ zbog nedostatka kvoruma bio nezakonit, da Neovisni odbor nije trebao dalje postupati na bilo koji način, da pogotovo nije imao pravo imenovati komesara policije te da je odluka Neovisnog odbora ništavna i pravno neodrživa, Klub Bošnjaka nezadovoljan je činjenicom da je istom odlukom Tužiteljstvo odbilo prigovor Kluba Bošnjaka zbog nepovođenja istrage'', istaknuo je Šoše.

Dodao je kako je Tužiteljstvo HNŽ-a, odbijajući prigovor Kluba Bošnjaka, amnestiralo od kaznenog gonjenja odgovorne osobe koja su počinile nezakonite radnje "koje je i samo tužiteljstvo utvrdilo pravdajući ih time da su bili u pravnoj zabludi".

Klub Bošnjaka će zatražiti nadzor u ovom predmetu od strane glavnog federalnog tužitelja i o predmetu upoznati ured visokog predstavnika tj . OHR i zatražiti reakciju.

''Od predsjednika i članova neovisnog odbora tražimo da ponište nezakonitu odluku i podnesu ostavke'', ističe Šoše.

Bevanda: Zahtjevi su politički pritisak

Komentirajući zahtjeve Kluba Bošnjaka, Slađan Bevanda ministar MUP-a HNŽ-a smatra kako su ovi zahtjevi politički pritisak pred sutrašnje pregovore o uspostavi Vlade ove županije.

''Što se tiče izbora komesara, odnosno ravnatelja policije mislim da je ta priča završena. To nije stvar politike i s tim se ne trebaju baviti klubovi naroda u Skupštini, već se tim bavi Neovisni policijski odbor za izbor komesara koji je kazao svoju riječ'', rekao je Bevanda.

''Kada je klub Bošnjaka potegao pitanje legalnosti izbora komesara, ja bih zamolio da potakne svoje ministre u Vladi županije da daju svoj glas i glasuju za izbor Policijskog odbora koji nam je potreban da bi ministarstvo funkcioniralo u punom kapacitetu. Mi danas djelujemo u krnjem kapacitetu s reduciranim oblastima jer je Klub Bošnjaka onemogućio i zabrano ministrima iz reda Bošnjaka da glasuju za izbor policijskog odbora'', kazao je Bevanda ističući kako je to tijelo drugostupanjski organ u radu ovog ministarstva i zbog njegovog nefunkcioniranja koji, kako kaže, izravno sprječava Klub Bošnjaka trpe svi djelatnici ovog MUP-a i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i ostali.

Stav Kluba Bošnjaka nema veze s pregovorima

Na pitanje novinara hoće li ova situacija utjecati na pregovore oko uspostave vlasti, Šoše je kazao kako "to nije stranačko pitanje" te da će se Klub Bošnjaka o svim daljim koracima odrediti na sjednici.

''Ovo je stav Kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ u kojem participira više stranaka i nema veze s političkim pregovorima koji se trenutno vode o formiranju Vlade HNŽ-a'', zaključio je Šoše.

bljesak.info