Iako brojni bh. građani online kupuju najviše odjeću i obuću te elektroniku i razne predmete za domaćinstvo, sve je više onih koji svoje dnevne ili tjedne nabavke prehrambenih namirnica obavljaju putem raznih platformi.

Na to je jednim dijelom utjecalo i uvođenje neradne nedjelje, odnosno ograničen rad trgovinama posljednjeg dana u tjednu u brojnim bh. gradovima.

“Potrošačke navike su, definitivno, promijenjene od korone. Dakle, sve više ljudi se odlučuje na taj vid trgovine, posebno kada se radi o mlađim osobama, a i stariji se pomalo sve više pridružuju tom, takoreći, trendu. Generalno, svake godine se povećava udio online trgovine u odnosu na tradicionalne načine i to se ne smije smatrati nikakvom negativnom pojavom, budući da to svima donosi određene olakšice”, rekao je za Avaz Marin Bago iz Udruženja za unapređenje kvalitete življenja „Futura“.

I dok su brojni trgovački lanci omogućili servis kućne dostave preko pojedinih aplikacija i uz nekoliko „klikova“ je dostupno gotovo sve, postavlja se pitanje može li trend online kupovine ugroziti male trgovine.

“Naravno da nije baš sve pogodno za online trgovinu, a i brojni potrošači su vjerni svojim navikama da opipaju određeni artikl, posebno kada se radi o voću i povrću. Međutim, vjerujem da će to biti budućnost i u BiH, isto kao na Zapadu. Dakle, mnoge stvari ćemo kupovati online, što je trgovcima zgodnije jer smanjuju troškove, a i potrošačima kojima se to donese na kućna vrata”, ističe Bago.

U zapadnoj Europi je nakon pandemije zaživio trend tzv. dark store trgovina u maloprodaji. Riječ je o trgovinama zatvorenog tipa koje služe isključivo za online kupovinu. U pravilu rade najčešće do ponoći, a svoje proizvode dostavljaju u roku od pola sata. Taj trend prisutan je i u susjednoj Hrvatskoj.