Kijevska infrastruktura mogla bi se svake sekunde urušiti dok sporadični ruski raketni napadi i ledene zimske temperature sve više pritišću lokalne vlasti, rekao je gradonačelnik ukrajinskog glavnog grada u ponedjeljak.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir rekli su za Reuters da zapadni saveznici moraju ubrzati slanje protuzračnih sustava obrane sposobnih za obaranje ruskih raketa.

Kijev optužuje Moskvu da gađa civile i ključnu infrastrukturu, čime ugrožava opskrbu električnom energijom, vodom i grijanjem, prenosi Hina.

Život bez električne energije i grijanja

"Ne govorimo o kolapsu, ali mogao bi se dogoditi svake sekunde (jer) ruske rakete mogu uništiti našu važnu infrastrukturu u Kijevu", rekao je Vitalij, dodavši da energetski deficit u glavnom gradu trenutno iznosi 30 posto.

"Trenutno je u Ukrajini poprilično hladno te je život bez električne energije i grijanja gotovo nemoguć. Situacija je kritična. Borimo se kako bismo preživjeli", rekao je Kličko na marginama godišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu.

Bivši svjetski prvaci u teškoj kategoriji u boksu, braća Vitalij i Vladimir, dio su šire poslovne i političke ukrajinske delegacije na samitu WEF-a.

"Važno je ne oklijevati dostaviti nam oružje koje nam je toliko potrebno, već ga dostaviti što prije, to bolje. Inače ćemo nastaviti gubiti našu infrastrukturu i, najvažnije, naše najbolje ljude", rekao je Vladimir, dodavši da očekuju eskalaciju na sjeveru Ukrajine iz smjera Bjelorusije.

Dio središnjih napora ukrajinske delegacije u Davosu će biti postavljanje temelja za buduću rekonstrukciju i procjena interesa za investiranje u oporavak zemlje.

"Danas govorimo o ratu i okončanju ovog besmislenog rata, no moramo razmišljati o danu poslije sutra", dodao je Vitalij.

Prioritet pomoći Ukrajini

Beata Javorcik, glavna ekonomistkinja Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), rekla je da je najviši međunarodni prioritet pomoći Ukrajini da izdrži zimu, a da joj pritom što veći dio gospodarstva ostane netaknut.

"Izazov je takav da čak i ako je vojno djelovanje ograničeno geografski, uništenje infrastrukture otežava funkcioniranje poslovnih aktivnosti", kazala je Javorcik za Reuters.

EBRD, koji je prošle godine uložio otprilike 1,7 milijardi eura u energetiku, transport i drugu ključnu infrastrukturu u zemlji, procijenio je da se ukrajinsko domaće gospodarstvo prošle godine smanjilo za gotovo trećinu.

Javorcik je rekla da bi nastavak rata, uz niske trenutne izglede za mir, značio da će razvojna banka vjerojatno revidirati svoje prvotno predviđanje o rastu od osam posto za 2023.