Ministrica obrane BiH Marina Pendeš susrela se jučer u Splitu sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, sa kojom je razgovarala o bilateralnoj obrambenoj suradnji, ispunjavanju uvjeta na putu Bosne i Hercegovine ka NATO-u, zajedničkom sudjelovanju u mirovnim misijam, reformi u oblasti obrane i zajedničkim pitanjima od interesa dviju država u oblasti obrane.

Susret je upriličen prilikom posjeta izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH Međunarodnoj izložbi vojne opreme i naoružanja ASDA-2015, koja je održana u Splitu (Republika Hrvatska).

Sastanku je nazočilo i izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, koju su, osim ministrice obrane Marinom Pendeš, sačinjavali i pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za resurse general bojnik Senad Mašović, brigadir Vlado Gvozden, a osim predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, susretu je nazočio i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić sa suradnicima.

Predsjednica Republika Hrvatske Grabar-Kitarović pružila je punu potporu ulasku BiH u NATO, pri čemu je naglasila važnost ulaska BiH u NATO, te da će Republika Hrvatska podržavati svaku reformu u BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Ministrica Pendeš je zahvalila predsjednici Grabar-Kitarović na prijamu, na sveukupnoj potpori koju Republika Hrvatska pruža Bosni i Hercegovine, ne samo u oblasti obrambene suradnje, te izrazila očekivanja da će ova suradnja biti proširena, uključujući područja vojnog školovanja na svim razinama, kao i zajedničkog sudjelovanja u mirovnim operacijama.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH se u kasnim večernjim satima vratilo u Bosnu i Hercegovinu. (prvi.tv)