Pentagon je u utorak poručio kako je nedavno kinesko testiranje raketa u spornom Južnom kineskom moru "uznemirujuće" i protivno kineskim obećanjima da neće militarizirati taj važni morski put.

Južno kinesko more jedno je u nizu sve većeg broja sporova u odnosu Washingtona i Pekinga koji uključuju trgovinski rat, američke sankcije i Tajvan, prenosi Hina.

SAD optužuje Kinu da pokušava militarizirati to more izgradnjom vojnih postrojenja i umjetnih otoka.

Jedan američki dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, otkrio je kako je Kina tijekom vikenda testirala nekoliko protubrodskih balističkih raketa.

"Naravno da je Pentagon svjestan kineskih lansiranja raketa s umjetnih struktura u Južnom kineskom moru, u blizini otočja Spratly", rekao je kasnije glasnogovornik Pentagona Dave Eastburn o otocima koji se nalaze u blizini Filipina.

"Neću govoriti u ime svih suverenih država u regiji, no siguran sam da se slažu da je ponašanje Kine protivno njezinoj tvrdnji da želi donijeti mir u regiju", a cilj ovakvog djelovanja je zastrašivanje drugih koji polažu pravo na Južno kinesko more, dodao je Eastburn.

Kina nije potvrdila testiranje raketa, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je to odbilo komentirati, preusmjerivši pitanja na ministarstvo obrane, koje također nije dalo odgovor.

Kineska vlada je poručila kako će od vikenda do srijede provoditi vojne vježbe između otočja Spratly i Paracel, upozorivši brodove da ne ulaze na to područje.

Kina svojata gotovo cijelo Južno kinesko more kroz koje godišnje prođe 5 bilijuna dolara prometa, no svojataju ga i Brunej, Malezija, Filipini, Vijetnam i Tajvan.