Kada je premijer Federacije Fadil Novalić u travnju 2020. godine u sarajevskoj zračnoj luci dočekao respiratore dostavljene iz Kine uz riječi kako se radi o uređajima s vrha ponude za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa, već skoro mjesec dana je bio poznat stav proizvođača da takvi respiratori nisu za liječenje najtežih pacijenata, BIRN BiH sada može potvrditi.

Od tada do danas se u javnosti, ali i pred Sudom Bosne i Hercegovine, vode rasprave jesu li vlasti bile svjesne stvarne namjene respiratora i kako su o tome obavijestili javnost. Dok državni tužitelji tvrde da respiratori nisu namijenjeni za oboljele od covid-a 19 koji su u teškom stanju, iz Vlade Federacije su objasnili da su respiratore kupili za suprotstavljanje pandemiji, a iz Stranke demokratske akcije (SDA) te sarajevskog Kliničkog centra uvjeravali su javnost da posjeduju potvrde kako se radi o respiratorima namijenjenim za dugotrajno liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Istraživanje BIRN-a u Kini i BiH pokazuje da je tvrtka u najmanje dva javna priopćenja potvrdila da respiratore koje će kasnije kupiti Federacija ne treba koristiti za najteže pacijente.

Dokumenti i fotografije do kojih su došli novinari pokazuju unutrašnjost tvornice u kojoj su respiratori proizvedeni, koliko ih je tvrtka prodala prošle godine i za koliko novca.

Kineska tvrtka od isporuke respiratora nije odgovarala na upite novinara niti je koristila uobičajene načine obraćanja javnosti poput drugih tvrtki. Ali je u proljeće prošle godine iskoristila jedan od službenih načina komunikacije putem burze da bi razjasnila dileme oko jednog od respiratora koje proizvodi.

Sadržaj ovih priopćenja nije do sada bio poznat u BiH. Navodi iz njih mogli bi dati odgovor na jedno od glavnih pitanja o odgovornosti za nabavku respiratora vrijednih više od deset milijuna maraka.

BIRN Bosne i Hercegovine je u suradnji s kineskim novinarima istraživao što je bilo poznato i koliko je proizvođač respiratora dijelio informacije o svom proizvodu, koje su trebale biti poznate izvozniku od kojeg je ‘Srebrena malina’ kupila ove medicinske uređaje.

Rijetke, ali javne objave tvrtke otkrivaju do sada nepotvrđeni dio priče o aferi ‘Respiratori’. Istraživanje također otkriva razinu zatvorenosti kineske tvrtke, regulatora i vlasti u ovoj zemlji u slučaju ove nabavke.

Upozorenja iz Kine

Da respiratori ACM812A nisu aparati namijenjeni za intenzivnu njegu, odnosno da se ne bi trebali koristiti kod kritično ugroženih pacijenata zaraženih koronavirusom, bilo je poznato još u ožujku i travnju 2020. godine, tri tjedna prije nego što su kupljeni, odnosno skoro mjesec prije nego što su i dostavljeni u Bosnu i Hercegovinu.

Tvrtka ‘Beijing Aerospace Changfeng Co.’ je u ožujku i travnju 2020. objavila niz priopćenja za javnost u kojima navodi da respirator ACM812A ima ograničene mogućnosti. Tvrtka je to uradila nakon povećanja interesa za njene proizvode na početku pandemije koje je dovelo do velikog rasta vrijednosti dionica ove kompanije.

U priopćenjima tvrtke zaključuje se da je zanimanje zasnovano na nepotpunim informacijama nakon rasta potražnje i prodaje respiratora u vrijeme prvih mjeseci pandemije koronavirusa. Jedna od takvih informacija bila je vezana za respirator ACM812A.

Poseban dio priopćenja objavljenog 27. ožujka 2020. odnosi se na objašnjenje o funkciji i namjeni respiratora ACM812A, koji će za nekoliko tjedana postati vijest broj jedan u Bosni i Hercegovini. U priopćenju stoji da respiratori ACM812A, koje tvrtka proizvodi i prodaje, generalno pripadaju kategoriji ‘transportnih respiratora’.

“Model ACM812A ima samo osnovne funkcije podrške disanja i ne može još podržati kompleksnije potrebe podrške disanja za kritično oboljele”, kaže se u priopćenju.

Tvrtka se odlučila ova priopćenja objaviti na službenoj stranici burze u Šangaju.

U danima nakon prvog, izdata su još četiri priopćenja , a dio u vezi s ACM812A bio je gotovo isti.

“Respirator koji trenutno proizvodimo i prodajemo jest transportni respirator ACM812A, koji ima samo osnovnu respiratornu funkciju i još nije u mogućnosti da se koristi u kompleksnijim potrebama disanja kod pacijenata u kritičnom stanju”, kaže se u priopćenjima objavljenim 28. ožujka i 2., 3. i 8. travnja 2020. godine.

Tvrtka ‘Shanghai Changqi’, koja je bila uključena u prodaju respiratora, nije odgovorila na upit je li bila upoznata sa sadržajem priopćenja proizvođača i je li o tome obavijestila ‘Srebrenu malinu’ ili druge tvrtke.

Javni istupi proizvođača bacaju i novo svjetlo na dokaze o saznanjima o stvarnoj namjeni respiratora predstavljene na suđenju protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), pravne osobe ‘F.H. Srebrena malina’ i vlasnika ove tvrtke Fikreta Hodžića, te Jelke Milićević, zamjenice premijera Federacije i federalne ministrice financija.

Novalić, Solak i Hodžić te pravna osoba ‘Srebrena malina’ iz Srebrenice terete se, između ostalog, za pranje novca, zlouporabu položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, dok se Milićević na teret stavlja nesavjestan rad u službi.

U ranijem priopćenju Tužiteljstva BiH istaknuto je da nije preporučeno korištenje isporučenih respiratora u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti covid-19, što je utvrđeno vještačenjem.

Cijelo istraživanje možete pročitati na linku OVDJE.