Slovenski analitičari navode da je to vrlo širokogrudna ponuda kineske tvrtke.

Kineski Hisense do utorka je, kada je istekao rok njegove ponude za preuzimanje Gorenja, preuzeo 94 posto dionica toga slovenskog proizvođača kućanskih aparata.

Ponudu od 12 eura po dionici među ostalima su prihvatili državni fond KAD i japanska korporacija Panasonic, koja je prije nekoliko godina preuzela vlasnički paket od 10 posto, te velika većina malih dioničara.

Prema ponudi o preuzimanju po cijeni 12 eura za dionicu, koju je krajem svibnja objavio Hisense, ukupna tržišna kapitalizacija Gorenja iznosi 293 milijuna eura.

Slovenski analitičari navode da je to vrlo širokogrudna ponuda kineske tvrtke koja ovom akvizicijom želi osigurati prisutnost na europskom tržištu elektronike i kućanskih aparata preko robne marke Gorenje, te ne očekuju veće promjene u upravi tvrtke prije nego što o novoj tržišnoj  koncentraciji Gorenja i Hisensea ne  donesu regulatori u državama u Europi u kojima su prisutni Gorenje i Hisense.

Nekadašnji slovenski ministar za gospodarstvo i član nadzornog odbora Mercatora Matej Lahovnik izjavio je u utorak da će Hisense na jesen vjerojatno u upravi i nadzornom odboru Gorenja izvesti promjene koje bi trebale optimizirati broj zaposlenih i povećati profitabilnost Gorenja.

Prihodi slovenskog koncerna lani su iznosili 1,307 milijardi eura, što je  porast za 3,7 posto, ali je neto dobit smanjena sa 8,4 milijuna eura u 2016. na 1,2 milijuna eura u 2017. godini, piše poslovni.hr