Antivirusni lijek remdesivir tvrtke Gilead Sciences nije uspio ubrzati poboljšanje pacijenata s Covidom-19 niti je spriječio njihovu smrt, razočaravajući su rezultati dugo očekivanog kliničkog ispitivanja provedenog u Kini. Gilead je, međutim, rekao da podaci sugeriraju 'potencijalnu korist'.

Sažetak rezultata studije nehotice je objavljen na internetskoj stranici Svjetske zdravstvene organizacije, ali je ubrzo uklonjen.

''Nacrt rukopisa autori su poslali WHO-u i nenamjerno su ga postavili na stranicu, ali i skinuli čim je pogreška primijećena'', objasnila je glasnogovornica WHO-a Daniela Bagozzi.

''Rukopis je podvrgnut stručnoj provjeri i čekamo konačnu verziju prije nego što ga WHO komentira''.

Glasnogovornica Gileada Amy Flood rekla je da tvrtka vjeruje kako ''rukopis uključuje neprimjerenu karakterizaciju studije''. Studija je, naime, rano zaustavljena jer je uključila premalo pacijenata pa ''ne može omogućiti statistički značajne zaključke''.

Ipak, rekla je Flood, ''trendovi sugeriraju potencijalnu korist za remdesivir, osobito među pacijentima koji su liječeni u ranoj fazi bolesti''.

Testiranje se nastavlja

Testiranje remdesivira se nastavlja. Uskoro se očekuje objava rezultata studije koju je Gilead pokrenuo kod teško oboljelih od Covida-19. No i ta studija bit će manjkava jer se lijek ne uspoređuje s pacijentima koji primaju samo standardni tretman.

Dotad postoji ohrabrujuća studija Sveučilišta u Chicagu koji su svoja iskustva u liječenju remdesivirom opisali u izvještaju objavljenom prošli tjedan.

Gilead je također pokrenuo istraživanje s kontrolnom skupinom na umjerenijim Covid-19 pacijentima, a Nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti vodi studiju koja uspoređuje remdesivir s placebom. U tijeku je još niz drugih studija o lijeku.

Prema sažetku kineske studije, remdesivir nije utjecao na klinička poboljšanja stanja pacijenata u odnosu na standardnu njegu.

Nakon mjesec dana istraživanja pokazalo se da je umrlo 13,9 posto bolesnika koji su primali remdesivir, kao i 12,8 posto bolesnika u kontrolnoj skupini. Ta razlika nije statistički značajna.

Njemački Bild vidi druge interese u igri?

Zanimljivu tezu o igrama 'u pozadini' donosi njemački Bild, čiji je glavni urednik otvorio pravi rat s kineskom komunističkom vrhuškom.

Njemački list navodi kako je u pitanju ciljana dezinformacija, plasirana s kineske strane. U pozadini svega je rat između kalifornijeske tvrtke Gilead i kineskih vlastodržaca.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) već duže je na udaru kritika zbog veza s Kinom, kojoj WHO stalno popušta, kako navode protivnici kineskih vlasti.

Bild piše kako je predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus (55) upravo uz podršku Kine 2017. godine izabran na tu dužnost. Kina je vrlo važan trgovinski partner Ghebreyesusove domovine Etiopije.

List podsjeća kako Tedros Adhanom Ghebreyesus dolazi iz etiopske Narodne oslobodilačke fronte Tigrea (TPLF), socijalističkog pokreta, a sadašnji šef WHO-a bio je dugo politički aktivan, između ostalog i kao ministar u vladi. U to vrijeme Etiopija je u više navrata dobivala izdašnu pomoć milijardama dolara od Kine.

Valja ipak istaknuti kako se radilo o kreditima, a ne donacijama. Doduše, ti krediti zemlji kao što je Etiopija bili su često spas u zadnji čas, a mogli su ih dobiti jedino od Kine. Naravno da takva 'saveznička' pomoć ima svoju cijenu.

Naravno, budući se radi o špekulacijama, Bildove teze treba uzeti s određenom rezervom, ali se bez zadrške može kazati kako je u pitanju igra za milijarde od potencijalnog lijeka, a tvrtka Gilead iz svega toga ne želi izići kao gubitnik.