COVID pacijent iz Pekinga nalazi se pod krivičnom istragom nakon što je izbjegao obveznu kuću izolaciju, zbog čega je 5.000 njegovih susjeda moralo u karantenu.

Dužnosnici su rekli da je muškarac u ranim četrdesetiim godinama dobio instrukcije da se izolira kod kuće, nakon što je ušao u tržni centar 23. svibnja, u kojem je postojao rizik od zaraze.

Oni su naveli da je tijekom vremena izolacije „izašao napolje mnogo puta, šetao se zajednicom, rizikujući širenje epidemije“, prije nego što su njegova žena i on bili pozitivni na testu pet dana kasnije.

Kao odgovor na to, vlasti su naredile da 258 ljudi, koji žive u njegovoj zgradi, moraju ići u vladin centar za karanten, a još 5.000 ljudi koji žive u njegovom naselju, moraju sada ostati kod kuće.

Nevezano za ovaj slučaj, ulice u Pekingu su, prema navodima Reutersa, danas bile prometnije jer je stanovnicima dva naselja dozovoljeno da se vrate na posao, dok su stanovnici Šangaja korak bliži ukidanju dvomjesečnog covid lockdowna, počev od srijede, jer se broj slučajeva smanjio.

U Pekingu su se otvorile biblioteke, muzeji, bioskopi i teretane, uz ograničenje broja ljudi, u oblastima u kojima sedam dana zaredom nije zabilježen niti jedan covid slučaj.

Šangaj planira da konačno ukine dvomjesečno zatvaranje, ali kako dodaje Reuters i dalje postoji konfuzija oko toga kako će izgledati ukidanje.

Tvrtkama je rečeno da mogu nastaviti poslovati, ali većini stanovnika još nije rečeno da mogu napustiti svoja naselja.