Kina je po prvi puta postala izvoznik kapitala s obzirom da su te brojke u 2014. nadmašile one koje su ostvarene putem izravnih inozemnih ulaganja prema najmnogoljudnijoj zemlji svijeta…

Sudeći prema objavi na konferenciji za medije koju je u srijedu održalo Ministarstvo gospodarstva, kineski investitori usmjerili su kapital u 6 128 inozemnih tvrtki u 156 zemalja prošle godine s izlaznim investicijama koje su dosegle 102,89 milijardi američkih dolara što je porast od 14,1% u odnosu na godinu prije.

Rast je bio mnogo brži od 1,7% dobitka zabilježenog u inozemnim izravnim ulaganjima koja su iznosila ukupno 119,6 milijardi američkih dolara. Ovo je prvi puta kako su dva dvosmjerna nominalna priljeva kapitala bila skoro pa u ravnoteži. To svakako ukazuje na jačanje novih pokretača rasta uslijed gospodarskog usporavanja u Kini.

”Ako su investicije kineskih tvrtki kroz treće strane uključene, ukupni obujam izravnih inozemnih ulaganja iz Kine mogao bi doseći oko 140 milijardi američkih dolara što znači da je Kina već postala izvoznik kapitala’, izjavio je Shen Danyang, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva.

Kineski investitori u inozemstvu kupuju nekretnine, tvrtke i drugu imovinu dok na domaćem terenu rast usporava. Podsjećamo kako je Kina u 2014. zabilježila najsporije širenje rasta u posljednje 24 godine, sudeći prema podacima koje je u utorak objavio Državni ured za statistiku.

”Boom inozemnih ulaganja najviše je vođen rastućim ambicijama kineskih tvrtki te željom za novim mogućnostima na što je potakla potražnja za investicijama zemalja diljem svijeta čije vlade pozdravljaju navedeno različitim mjerama. No, ovo nije razmatrani tzv. Marshallov plan kojeg podupire vlada”, dodao je Shen.

Udruživanja i kupovanje poduzeća u 2014. bila su mnogo raznolikija u investicijskim projektima i na sličnim poljima s energetikom i rudarstvom kao ključnim točkama te kupovanjem različitih tvrtki iz proizvodnog sektora. Prema Shenovim riječima veliki napredak također je napravljen i u poljoprivrednom sektoru.

U međuvremenu, struktura ulaganja u industriju poprima mnogo bolji oblik, s iznajmljivanjima i komercijalnim uslugama, rudarstvom te maloprodajom i veleprodajom kao prva tri sektora za investicije u inozemstvo.

Kineske tvrtke su također napravile mnogo bolji posao balansirajući između interesa dioničara te poštivanja korporativne društvene odgovornosti jačajući stopu zaposlenosti na lokalnoj razini i ulaganjem napora u rješavanje problema s onečišćenjem okoliša.

Državno vijeće je prošlog studenog objavilo mnogo kraću listu za projekte vezane uz inozemna ulaganja koja trebaju odobrenje vlade kako bi se ohrabrile tvrtke da uđu na međunarodno tržište.

Tijekom posljednjih deset godina kineske investicije u inozemstvo dosegle su 1,25 trilijuna američkih dolara, prema riječima kineskog predsjednika Xija Jinpinga prilikom ceremonije otvaranja summita osnivača APEC-a koji je održan u kineskoj prijestolnici u studenom prošle godine. Prema tome izlazne investicije iz Kine trebale bi se u idućih deset godina utrostručiti. Sa četiri trilijuna američkih dolara u deviznim rezervama te kontinuiranim nastojanjima da se primjene mjere za podršku, potencijal za priljev investicija iz Kine je ogroman.

”Temelji za rast inozemnih investicija su obećavajući te će izlazni kapital iz Kine u narednih nekoliko godina imati veće ubrzanje od izravnih inozemnih ulaganja u najmnogoljudniju zemlju svijeta”, zaključio je Shen.

poslovnipuls.com