Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je danas da se odnosi Kine i SAD-a susreću s najozbiljnijim izazovima otkad su uspostavljene diplomatske veze i da bi dvije zemlje trebale pozitivnije poruke.

Kina i Sjedinjene Države trebale bi zajednički istražiti načine za miran suživot, poručio je državni vijećnik Wang koji je i ministar vanjskih poslova.

Wang je rekao da se nada da će Sjedinjene Države izgraditi objektivnije razumijevanje Kine i formulirati racionalniju i pragmatičniju politiku prema Kini, prenosi Reuters.

Zahlađeni odnosi između dviju zemalja

Washington i Peking su zahladili odnose zbog rješavanja epidemije koronavirusa, kineskih akcija u bivšoj britanskoj koloniji Hong Kongu, dugotrajnog trgovinskog spora i trzavica oko Tajvana i Južnog kineskog mora.

"Trenutna američka politika prema Kini temelji se na strateškim pogrešnim presudama kojima nedostaje faktička osnova i prepune su emocionalnih ispada i mccarthyističkih predrasuda", rekao je, pozivajući se na antikomunistički lov na vještice nazvan po američkom senatoru iz 1950-ih.

U srijedu je američki državni tajnik Mike Pompeo rekao da svijet ne bi smio dopustiti da se dogodi kinesko "nasilje", ističući teritorijalne sporove s Indijom, Vijetnamom i Japanom.