Kineska vojska "obavila je razne zadatke'' oko Tajvana, ali će nastaviti sa svakodnevnim patrolama, objavila je u četvrtak Kina, signalizirajući mogući kraj vježbi kod te otočne države, prenosi Hina.

Bijesna zbog prošlotjednog posjeta predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu, Kina je provela dosad najveće vojne vježbe oko tog otoka koji smatra svojim teritorijem. Vježbe su uključivale lansiranja balističkih raketa, od kojih su neke preletjele prijestolnicu Taipei te simulirane morske i zračne napade. Kineska vojska je u kratkom priopćenju objavila da je vojnim operacijama oko Tajvana "uspješno dovršila razne zadatke i učinkovito testirala integrirane borbene kapacitete vojske''.

Dodala je da će pratiti ''promjene situacije u Tajvanskom tjesnacu, nastaviti obuku i pripreme za borbu, organizirati regularne patrole borbene pripremnosti u tjesnacu i odlučno braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet''.

Glasnogovornik tajvanske vojske Sun Li-fang odgovorio je na priopćenje kazavši da će u slučaju nastavka vojnih napetosti Tajvan ''prilagoditi raspodjelu snaga na temelju faktora poput neprijateljske prijetnje''. Ranije u srijedu izvor upoznat sa situacijom rekao je Reutersu da su kineski ratni brodovi aktivni na zapadu i istoku Tajvana.