Kineske državne banke pooštravaju ograničenja financiranja ruskih klijenata jer se boje da će biti podvrgnute sekundarnim sankcijama SAD-a, piše Bloomberg. Najmanje dvije banke su posljednjih tjedana naredile reviziju svojih planova za Rusiju i planiraju prekinuti veze s klijentima koji su na američkom popisu sankcija. Banke će također prestati pružati financijske usluge ruskom vojnom sektoru, tvrde izvori za Bloomberg.

Ovaj potez dolazi nakon što je ministarstvo financija SAD-a prošlog mjeseca objavilo da će nametnuti sekundarne sankcije inozemnim financijskim tvrtkama i bankama koje pomažu Moskvi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opisao je ovo pitanje kao vrlo osjetljivu stvar za uključene tvrtke, ali ne i za rusku vladu.

"Ovo je vrlo, vrlo osjetljivo pitanje i malo je vjerojatno da će se itko odlučiti o tome razgovarati - to ne biste trebali očekivati", rekao je Peskov. "Nastavljamo razvijati odnose s Kinom. Ona je naš vrlo važan strateški partner", dodao je.

Kina je ujedno i najveći uvoznik fosilnih goriva iz Rusije, nakon što je više nego udvostručila svoje isporuke ugljena od 2020.

Povlačenje banaka mogao bi biti bolan udarac za Rusiju i za Kremlj, pogotovo jer bi navodni strah Pekinga od zapadnih sankcija signalizirao da čak i čelnici koji su ostali bliski Moskvi zaziru od financijske cijene podrške Moskvi.