Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izrazio je zabrinutost zbog situacije u Ukrajini u telefonskom razgovoru s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, navodi se u priopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova, koje prenosi CNN.

"Kina je zabrinuta zbog razvoja situacije u Ukrajini, treba poštovati legitimne sigurnosne zabrinutosti bilo koje zemlje", rekao je Wang tijekom poziva.

Kina je pozvala sve strane da pokažu uzdržanost, prepoznaju bitnost implementacije principa sigurnosti, olakšaju situaciju i razriješe razlike kroz dijalog i pregovore, stoji u priopćenju.

"Svrhe i principe Povelje UN-a treba podržati", rekao je Wang te dodao da je situacija u Ukrajini usko povezana s odlaganjem u implementaciji sporazuma iz Minska, pozivajući se na set protokola iz 2015. osmišljenih za okončanje sukoba na istoku Ukrajine, ali koji nikada nisu u potpunosti implementirani.

Dodao je da će Kina nastaviti kontakte sa svim stranama.

Peking se nalazi u složenoj poziciji jer pokušava da izbalansira produbljivanje veza s Moskvom sa svojom dugo prakticiranom vanjskom politikom uporne obrane državnog suvereniteta.