KINESKA lunarna sonda Chang'e-6 uspješno je poletjela s mjesečeve površine s koje je prikupila uzroke za koje znanstvenici očekuju da će pomoći odgovoriti na ključna pitanja o ranoj evoluciji Sunčeva sustava, objavila je kineska svemirska agencija.

To je nova etapa ambicioznog kineskog svemirskog programa koji želi poslati ljudsku posadu na Mjesec do 2030. godine.

"Pothvat bez presedana u povijesti ljudskog istraživanja Mjeseca"

Chang'e-6, koji je dobio ime po mitskoj kineskoj božici Mjeseca, lansiran je 3. svibnja u južnoj kineskoj otočnoj pokrajini Hainan, a potpuno robotizirana sonda bila je sletjela na dosad neistraženu lokaciju u golemom udarnom krateru koji se naziva bazen Južni pol - Aitken na udaljenoj strani Mjeseca.
 


"Modul kineske sonde Chang'e-6 poletio je s površine Mjeseca u utorak ujutro noseći uzorke prikupljene na suprotnoj strani Mjeseca, što je pothvat bez presedana u povijesti ljudskog istraživanja Mjeseca", objavila je službena novinska agencija Xinhua, citirajući svemirsku agenciju.

"Misija je izdržala test visokih temperatura na tamnoj strani Mjeseca. Nakon uspješnog prikupljanja uzoraka, "kineska zastava prvi put je postavljena na suprotnoj strani Mjeseca", izvijestila je Xinhua.

Bolje razumijevanje povijesti Mjeseca i podrijetla Sunčevog sustava

Znanstvenici vjeruju da je tamna strana Mjeseca, rijetko istraženo područje tako nazvano zato što je nevidljivo sa Zemlje, a ne zato što nikada ne hvata sunčeve zrake, vrlo obećavajuća za istraživanja jer su njezini krateri manje prekriveni starim tokovima lave nego oni na vidljivoj strani.
 


Uzorci uzeti s druge strane mogli bi nam pomoći da saznamo više o formiranju i povijesti Zemljinog prirodnog satelita. Oni će također omogućiti bolje razumijevanje "podrijetla Sunčevog sustava" i bolju pripremu za buduća istraživanja, istaknuo je glasnogovornik misije Chang'e-6, Ge Ping, kojeg je citirala novinska agencija Xinhua.

Uzroci bi trebali ostati još nekoliko tjedana u orbiti Mjeseca, a potom početi povratak prema Zemlji gdje bi trebali sletjeti oko 25. lipnja. Kina se nada da će do 2030. pokrenuti svoju prvu misiju s ljudskom posadom na Mjesec. Također planira izgraditi lunarnu bazu.