Uz rast broja potvrđenih i smrtnih slučajeva od novog koronavirusa u SAD, divljaju napadi i stigmatizacija američkih političara protiv Kine, objavio je Kineski Radio International.

''Od američkog državnog sekretara Maikea Pompea, savjetnika za trgovinu Bijele kuće Petera Navarroa, do senatora Toma Cottona i Lindseyja Grahama… ti ljudi su klevetali Kinu, tvrdeći da je virus nastao u Kini i da je skrivala informacije o epidemiji; govorili su da je Kina odgovorna za širenje epidemije u cijelom svijetu, pa su čak i potakli pojedine organizacije da zahtjevaju odštetu od Kine'', navodi radio te ističe kako je ''za prevladavanje virusa potrebna znanstvena racionalnost, a ne stvaranje glasina''.

Radio podsjeća kako je američki portal The Daily Beast 12. travnja je ukazao da američka vlada energično provodi novu opću strategiju izbora, odnosno pokušava Kinu smatrati “krivcem” globalne epidemije.

''Ovo gledište izravno otkriva najvažniji pokušaj SAD-a da kleveta Kinu. Može se vidjeti da laži nekih američkih političara više ne mogu prevariti međunarodnu zajednicu, niti mogu sakriti svoje tri velike greške u borbi protiv Covida-19'', objavio je radio te nabrojao tri američke greške.

Prva greška: Neznanje i arogancija doveli su do odlaganja i gubitka dva mjeseca za efikasno sprječavanje i kontrole epidemije. U prvim danima epidemije, neki američki političari u SAD ismijavali su mjere prevencije i kontrole Kine i čak su smatrali da je ova epidemija sredstvo za obuzdavanje Kine. Upravo su zbog arogancije, američki lideri jednom usporedili Covid-19 s “velikom gripom”, što je u velikoj mjeri paraliziralo društvene emocije.

Druga greška: Sukobi među strankama doveli su do odvraćanja energije i pažnje i nije se mogao fokusirati na samu epidemiju. The Nwe York Times 11. travnja je objavio članak da su razlike u mišljenjima različitih osoblja Bijele kuće, okljevanja različitih vladinih interesnih grupa i najviših lidera SAD i nepažnja, doveli do neuspjeha u sprječavanju i kontroli epidemije.

Treća greška je “američki prioritet” koji podriva suradnju u sprječavanju i kontroli epidemije, nanoseći štetu i drugima i sebi. Otvorena pljačka maski koje su kupile druge zemlje, pokušaji monopolizacije cjepiva koju razvijaju njemačke kompanije, prijetnja da će prestati s financiranjem WHO... Sve akcije “nacionalne sebičnosti” SAD ne samo da su ometale međunarodnu suradnju u borbi protiv pandemije, već su objektivno umanjile i svoje napore u prevenciji epidemije.

''Ponovljeni neuspjesi SAD-a reagoviranju na Covid-19 pokazuju da se kreatori politika u Washingtonu nikada nisu fokusirali na spašavanje života'', zaključuje kineski radio.