Kina je testirala svemirsko vozilo u srpnju, a ne hipersoničnu raketu s nuklearnim kapacitetima kako je naveo Financial Times, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

Pozivajući se na pet osoba bliskih toj temi, Financial Times javio je u subotu da je Kina testirala hipersoničnu raketu s nuklearnim kapacitetima koja je letila svemirom kružeći oko Zemlje prije nego što je napala svoju metu, koju je promašila za 40-ak kilometara. Novine pišu da je to iznenadilo američku obavještajnu službu.

- To nije bila raketa, to je svemirsko vozilo – izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na redovnom brifingu za novinare u Pekingu, odgovarajući na pitanje o novinskom izvještaju.

Dodao da je to bila “redovna proba” u cilju testiranja tehnologije koja se koristi za ponovno korištenje vozila.

- Značaj testa ponovnog korištenja je “što može pružiti jeftin i pristupačan metod za ljude da mirno putuju u i iz svemira”, kazao je Zhao, dodajući da su brojne kompanije izvele slične testove.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je proba obavljena u srpnju, a ne u kolovozu kako je naveo Financial Times.

Sjedinjene Države pomno prate kineski program vojne modernizacije kako bi procijenile eventualne rizike koje predstavlja njihov sve odlučniji strateški takmac, prenosi Reuters.