Kineski financijski dužnosnici izrazili su zabrinutost dužnosnicima američkog ministarstva financija koji su bili u posjetu zbog američkih carina, ograničenja ulaganja i sankcija uspostavljenih kako bi se "ugušile" kineske tvrtke, priopćilo je kinesko ministarstvo financija.

Složili su se nastaviti održavati komunikaciju, dodaje se.

Trgovinske napetosti

Na odvojenom sastanku, potpredsjednik kineske vlade He Lifeng također se u utorak sastao s podtajnikom američkog ministarstva financija za međunarodne poslove Jayem Shambaughom, izvijestila je službena kineska novinska agencija Xinhua.

Vicepremijer je pozvao dvije zemlje na produbljivanje razmjene i suradnje u cilju stabilizacije i razvoja kinesko-američkih ekonomskih odnosa, dodala je agencija.

Razgovori naglašavaju trgovinske napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava. Obojica su se zauzela za ublažavanje trvenja, posebno budući da SAD pojačava kontrolu izvoza kako bi se najnapredniji poluvodiči držali izvan kineskih ruku.

"Kina je spremna raditi s Amerikom"

Zamjenik kineskog ministra trgovine, Wang Shouwen, izrazio je zabrinutost zbog ograničenja poluvodiča i usluga u oblaku u Kini, poštenog tretmana kineskih tvrtki u SAD-u i ograničenja fotonaponske energije, navodi se u priopćenju ministarstva trgovine.

"Kinesko-američka gospodarska i trgovinska suradnja stabilizirajuća je sila u odnosima dviju zemalja, rekao je Wang u odvojenom video pozivu sa zamjenicom američkog ministra trgovine Marisom Lago, dodajući da je Kina spremna raditi sa Sjedinjenim Državama, proširiti suradnju i upravljati razlikama.