Kina je potvrdila planove za slanje svemirske letjelice na 'tamnu stranu' Mjeseca prije 2020. godine, javljaju kineski državni mediji. Sonda bi trebala tamo i sletjeti, a ukoliko misija bude uspješna, Kina će postati prva država na svijetu koja se time može pohvaliti. Misiju će izvršiti lunarna sonda Chang'e-4, priopćio je Zou Yongliao, znanstvenik kineske Akademije znanosti na forumu posvećenom istraživanju dubokog svemira.

Još u svibnju ove godine, glavni inženjer kineskog programa istraživanja Mjeseca Wu Weiren kazao je za državnu televiziju CCTV da će Kina poslati letjelicu Chang'e-4 u orbitu oko Zemljinog satelita prije spuštanja rovera na površinu.

- Za mjesto slijetanja vjerojatno ćemo izabrati lokaciju koja je teško pristupačna i tehnički zahtjevna. Naš sljedeći korak će zasigurno biti slanje sonde na udaljeniju stranu Mjeseca - izjavio je Wu.

Kina je u prosincu 2013. godine na Mjesečevu površinu uspješno prizemljila sondu Chang'e 3 te tako postala treća zemlja, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, koja je sletjela na Mjesec.

Iako 'tamnu stranu' Mjeseca ne vidimo sa Zemlje, istraživana je brojnim sondama. Međutim, nitko nikada nije pokušao sletjeti.

Letjelica Chang'e-4 u početku je dizajnirana kao rezerva za Chang'e-3, koja je na Mjesec postavila lunarni rover 'Jade rabbit' (Zec od žada). Upravo je ta misija označila kraj druge faze kineskog programa istraživanja Mjeseca.

Treća bi faza trebala započeti 2017. lansiranjem Chang'e-5 letjelice. Zadatak te misije bit će orbita oko Mjeseca, slijetanje i povratak na Zemlju. Nakon što meko sleti, sonda će iskopati i prikupiti uzorke kamenja i do dva metra ispod površine.

Ouyang Ziyuan, viši savjetnik u lunarnom programu i član kineske Akademije znanosti, navodi da će Chang'e-5 biti lansirana s novog svemirskog centra Wenchang na Hainanu, otoku južno od Kine.

- Kako je Chang'e-3 bila uspješna misija, imali smo više vremena razraditi napredniju misiju za Chang'e-4. Upravo je stoga moguće lansirati Chang'e-5 prema Mjesecu i prije Chang'e-4 - kazao je Ziyuan ne otkrivajući previše detalja o misiji.

Prošlog je tjedna Kina objavila detaljnu sliku planirane lokacije za slijetanje Chang'e-5 na Mjesec.

Neki sigurnosni stručnjaci strahuju od ambicioznog kineskog lunarnog programa jer vjeruju da bi time Kina mogla osigurati dominaciju nad Mjesečevim resursima, poput vode i Helija-3, goriva koje ima potencijal postati alternativa nuklearnoj energiji.

Druge se nacije trude parirati Kini u nečemu što stručnjaci već nazivaju 'azijskom svemirskom utrkom'. Japanska svemirska agencija nedavno je objavila kako i ona planira poslati bespilotni rover na Mjesec do 2018.