Suradnja Kine i SAD-a dovest će do pobjedničkog ishoda za obje strane, a suprotstavljanje će rezultirati obostranim gubicima, poručila je u utorak Kina nakon što ju je SAD proglasio konkurentom koji nastoji dovesti u pitanje američku moć.
 
Po strategiji američke nacionalne sigurnosti koja je objavljena u ponedjeljak, predsjednik Donald Trump smatra da su Kina i Rusija konkurenti koji žele osporiti američku vlast i potkopati američku sigurnost i prosperitet. "Oni su odlučni da gospodarstva budu manje slobodna i manje pravedna, da jačaju svoje vojske i da kontroliraju informacije i podatke radi opresije nad svojim društvima i širenja svojeg utjecaja", navodi se u strategiji.
 
"Kina je spremna mirno koegzistirati s drugim državama"
 
Kina se nada da će SAD odustati od svoga pristupa i tražiti zajednički jezik uz uvažavanje različitosti, objavilo je kinesko veleposlanstvo u SAD-u na svojoj internetskoj stranici.
 
"Kina je na temeljima međusobnog uvažavanja spremna mirno koegzistirati s drugim državama uključujući SAD. No SAD se mora prilagoditi i prihvatiti kineski razvoj".
 
"Kina i Rusija su revizionističke sile"

Kina i Rusija u američkoj strategiji su izdvojene, a visoki američki dužnosnik koji nije želio biti imenovan kazao je kako Rusija i Kina pokušavaju izmijeniti globalni odnos snaga - Rusija u Europi s vojnim upadima u Ukrajinu i Gruzija i Kina u Aziji agresijom na Južno kinesko more.
 
Kina kaže da je njezino širenje otoka u Južnom kineskom moru mirnodopskog karaktera.
 
Rusija je odbacila optužbe da se miješala u američke predsjedničke izbore 2016.
 
Američka administracija također je upozorila da je kinesko potkradanje američkog intelektualnog vlasništva nacionalno-sigurnosni problem.