Kineska sonda Chang'e-6 prenijela je danas uzorke koje je sakupila s takozvane tamne strane Mjeseca u svemirsku letjelicu u Mjesečevoj orbiti, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua. Nakon što je primila uzorke, bespilotna svemirska letjelica odletjet će natrag na Zemlju, a očekuje se da će sletjeti u kinesku regiju Unutarnju Mongoliju 25. lipnja. Ako uspije, Kina će postati prva zemlja koja je pokupila Mjesečevu tvar sa strane Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje.

Sonda Chang'e-6 poletjela je s udaljene strane Mjeseca u utorak, nakon što je provela dva dana na površini iskapajući uzorke. Misija je izvor nacionalnog ponosa u Kini. Lansiranje sonde u svibnju privuklo je tisuće turista u južnu otočku pokrajinu Hainan, a svaki njen sljedeći potez, od slijetanja na tamnu stranu Mjeseca do povratka na Zemlju, viralna je vijest na kineskim društvenim mrežama.

Svemirska utrka

Vijest o uspješnom prijenosu dragocjenih uzoraka, za koji se znanstvenici nadaju da može otkriti više o podrijetlu Sunčevog sustava, stigla je u SAD u ozračju sve veće zabrinutosti zbog napretka u kineskim programima istraživanja Mjeseca i svemira.

Upitan o misiji Chang'e-6, šef američke svemirske agencije NASA Bill Nelson je jučer čestitao Kini, ali je zatražio od nje da bude transparentnija u pogledu svojih svemirskih aktivnosti. Nelson je opetovano upozoravao da su Sjedinjene Države u "svemirskoj utrci" s Kinom za povratak na Mjesec jer će Kina sve vodene resurse koje tamo pronađe smatrati svojima.

Problemi s kinesko-američkom svemirskom suradnjom

Odgovarajući na Nelsonove komentare, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je danas da uspješno uzorkovanje sonde Chang'e-6 i odlazak s tamne strane Mjeseca predstavljaju povijesne korake za "miroljubivo korištenje svemira od strane čovječanstva" i da su mnoge zemlje nahvalile ovu misiju.

Mao je također kritizirao Wolfov amandman, zakon koji je usvojio Kongres SAD-a 2011. godine i koji je zabranio NASA-i suradnju s "Kinom ili bilo kojom tvrtkom u kineskom vlasništvu osim ako takve aktivnosti nisu posebno odobrene".

"Trenutačna kinesko-američka svemirska suradnja suočava se s nekim problemima i poteškoćama, glavni uzrok tome je što su domaći zakoni SAD-a, poput Wolfovog amandmana, ometali normalnu razmjenu i dijalog između svemirskih agencija dviju zemalja", rekao je Mao.