Peking je u ponedjeljak odgovorio na komentar američke tajnice za trgovinu Gine Raimondo da je Kina "najveća prijetnja", rekavši da Sjedinjene Američke Držav "trebaju prestati Kinu doživljavati kao neprijatelja", prenosi Anadolu.

"Kina se nikada ne kladi protiv SAD-a i nema namjeru da ih ospori", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin novinarima u Pekingu-

Dodao je da "SAD treba da imaju ispravno razumijevanje Kine, da rade s Kinom na iskrenom postizanju važnih zajedničkih dogovora postignutih između dva predsjednika na njihovom sastanku u San Franciscu".

SAD treba da "prestanu da gledaju na Kinu kao na neprijatelja, da isprave pogrešan potez izvođenja sukoba velikih zemalja pod izgovorom konkurencije i da izbjegavaju da govore jedno, a rade drugo", rekao je Wang.

Kineski dužnosnik je podsjetio da je američki predsjednik Joe Biden "jednom istaknuo da SAD ne nastoje zaustaviti kineski ekonomski razvoj ili naučni i tehnološki napredak".

"Međutim, komentari američke dužnosnice su u suprotnosti s tim. Teško da će duboko ukorijenjen hladnoratovski mentalitet i hegemonistički način razmišljanja nekih u SAD zadobiti povjerenje Kine i ostatka svijeta", dodao je Wang.

Wangova izjava uslijedila je nakon što je Raimondo nazvala Kinu "najvećom prijetnjom koju smo ikada imali" i naglasila da Peking nije prijatelj SAD-a.