Kina je početkom tjedna odgovorila u dokumentu sa 71 stranicom  na kritiziranje od strane Sjedinjenih Američkih Država, naglasivši "da ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji te će se boriti u njemu ako bude potrebno", javio je CNBC.

Vlast u Pekingu se u izvještaju osvrnula na disbalans trgovine između dvaju država, kinesku poticajnu politiku i navodnu krađu intelektualnog vlasništva počinjenu od strane kineskih kompanija.

S druge strane u izvještaju je Peking prozvao Washingtona zbog praksi koje onemogućava poštenu konkurenciju u SAD-u, kao što su subvencije. Kao i zbog navodnih zloupotreba zakona o nacionalnoj sigurnosti kako bi opstruirali "normalne investicijske aktivnosti" kineskih tvrtki na američkim obalama.

Podsjetimo, upravo te kritike upućene SAD-u su upućivane od strane ekonomskih stručnjaka na teret Kine. Zato se u stranim zapadnim medijima komentiralo s podsmjehom - da je Kina najnovijim izvještajem pokazala da se želi pozicionirati kao globalni nosioc standarda za poštenu trgovinu. Odnosno da želi spasiti svjetsku ekonomiju od nepoštenih trgovinskih praksi, poput protekcionizma.

"Bijela knjiga koju je kineska vlada objavila reagira na mnoge navode SAD-a i vrlo je zanimljiva. Ponovo pokazuje da Kina zaista želi zadržati moralno visoko mjesto po tom pitanju", izjavio je za CNBC , profesor Eswar Prasad na Sveučilištu Cornell.

Kina: SAD je protekcionist

"Imamo vrlo elastično gospodarstvo, ogromno tržište, i radni, talentirani i ujedinjeni kineski narod. Imamo i podršku svih zemalja svijeta koje odbacuju protekcionizam, unilateralizam i hegemoniju", poručilo je u dokumentu azijsko najveće gospodarstvo.

"Američka vlada poduzela je ekstremne protekcionističke mjere trgovine koje su narušile međunarodni ekonomski poredak, prouzročile štetu trgovinskim i robnim odnosima Kine i SAD-a i trgovinskim odnosima diljem svijeta, poremetile globalni lanac vrijednosti i međunarodnu podjelu rada, poremetile tržišna očekivanja i dovela do nasilnih pomaka na međunarodnim financijskim i robnim tržištima. Ona je postala najveći izvor neizvjesnosti i rizika za oporavak globalne ekonomije ", navodi se u priopćenju objavljenom na dan primjene novog kruga američkih carina na kinesku robu.

Podsjetimo, nakon što je Donald Trump najavio njihovu uspostavu, Kina se osvetila carinom na uvezenu američku robu vrijednosti 60 milijardi dolara.

U stranim medijima analitičari su ustvrdili da se objavom ovog dokumenta Kina želi dodatno pozicionirati kao žrtva, a ne kao agresor - kako su je više puta nazivali američki dužnosnici.

"Kina je otvorila vrata pregovorima, ali pregovori se mogu dogoditi samo kada postoji uzajamno poštovanje, vjera u jednakost i vjerodostojnost. Pregovori se ne mogu provesti pod prijetnjom tarifa ili po cijeni kineskog prava na razvoj", navedeno je u dokumentu kojim Kina pere ruke od odgovornosti za trgovinski rat i posljedica na globalno gospodarstvo.

Podsjetimo da su za vikend otkazani daljnji pregovori (srednjeg stupnja) o rješenju trgovinskog sukoba između Kine i SAD-a, a Peking je otkazao i posjet SAD-u od strane potpredsjednika vlade Liu Hea.