Kina podržava Vijeće sigurnosti UN-a u poduzimanju neophodnih mjera zbog nuklearne probe Sjeverne Koreje, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang u utorak ujutro.

Geng je naveo da rezolucija odražava jedinstven stav članova Vijeća sigurnosti o čuvanju mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i u regiji, napredovanju u denuklearizaciji Korejskog poluotoka i provođenju međunarodnog dogovora o neširenju nuklearnog oružja, izvještava Xinhua.

On je istaknuo da rezolucija poziva na mirno rješavanje spora korištenjem diplomatskih i političkih sredstava, podržava nastavak pregovora šest strana i naglašava mjere za umirivanje tenzija na tom poluotoku.

''Kineska strana se nada da će ova rezolucija biti implementirana sveobuhvatno i u potpunosti'', kazao je glasnogovornik.

Geng je pozvao Sjevernu Koreju da se povinuje rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i obustavi razvoj nuklearnih projektila, te je također pozvao SAD i Južnu Koreju da ne čine nikakva djela koja bi mogla dodatno zakomplicirati situaciju.

Geng je također rekao da se Kina snažno protivi postavljanju američkog proturaketnog štita THAAD u Južnoj Koreji, za koje smatra da će ozbiljno naškoditi strateškoj sigurnosti Kine i drugih zemalja u regiji, te naštetiti povjerenju i suradnji među povezanim stranama na pitanju Korejskog poluotoka.