Kineski predsjednik Xi Jinping je obećao utemeljiti fond od dvije milijarde dolara za pomoć zemljama u razvoju i najavio značajno povećanje investicija.

Govoreći na skupu UN-a o ciljevima održivog razvoja, Xi je rekao da će Kina u sljedećih 15 godina investirati 12 milijardi dolara i poništiti dugove najslabijim svjetskim ekonomijama, uključujući male otočne države.

Peking će, dodao je predsjednik, u pet godina pomoći 600 projekata izvan granica i ponuditi više stipendija za školovanje.

"Gledajući oko svijeta, mir i razvoj ostaju dvije velike teme ovih vremena. Da bi se riješili različiti globalni izazovi, uključujući recentnu izbjegličku krizu u Europi, temeljna rješenja su u traženju mira i ostvarivanju razvoja. Samo razvoj može eliminirati povode za sukobe," rekao je Xi.

Dopisnik BBC-ja iz New Yorka, James Robbins, navodi da je upravo Kina jedna od najzaslužnijih nacija za značajno smanjenje siromaštva prema prijašnjim "milenijskim ciljevima", zahvaljujući uzdizanju brojnih kineskih obitelji iznad praga siromaštva. Kina sada nudi pomoć drugim zemljama, pogotovo u Africi, da naprave sličnu transformaciju.