Kina je postavila ambiciozan cilj gospodarskog rasta od "oko 5%" za 2024., budući da su njezini čelnici obećali "transformirati model rasta" suočeni sa značajnim izazovima s kojima se suočava kineska ekonomija, piše CNN.

Brojku koja je slična prošlogodišnjem cilju rasta objavio je kineski premijer Li Qiang na otvaranju godišnjeg okupljanja kineskog narodnog kongresa (NPC), državnog zakonodavnog tijela zemlje, na kojem će sudjelovati gotovo 3000 izaslanika u Pekingu.

"Stabilnost je od velike važnosti, to je osnova za sve što radimo", rekao je Li tijekom podnošenja izvješća. "Napredak je naš cilj, to je ono što nas motivira. Posebno moramo nastaviti s transformacijom modela rasta, strukturnim prilagodbama i poboljšanjem kvalitete života", rekao je.

Brojni problemi kineskog gospodarstva

Peking nastoji ojačati povjerenje u kinesko gospodarstvo, dok se istovremeno bori s problematičnim sektorom nekretnina, deflacijskim pritiscima, egzodusom stranog kapitala i narušenim tržištem dionica .

Kina je također predstavila godišnji vojni proračun za 2024., koji će se povećati za 7,2% na 1,67 bilijuna juana (230,6 milijardi dolara), prema nacrtu izvješća o proračunu. Stopa rasta obrambenog proračuna ista je kao i prošle godine.

Ciljani bruto domaći proizvod (BDP) i vojna potrošnja među brojkama su koje se najviše prate tijekom okupljanja kongresa.

Ciljani BDP posebno se pomno prati ove godine jer se Kina suočava s nizom gospodarskih problema. Analitičari su prije okupljanja očekivali najavu ambicioznog cilja od 5 posto, kojim čelnici nastoje signalizirati predanost jačanju kineskog gospodarstva i vraćanju povjerenja u ekonomiju.