Kina je najavila niže carine na uvoz široke palete proizvoda, uključujući strojeve, električnu opremu i tekstilne proizvode, koje će stupiti na snagu 1. studenoga, u kontekstu priprema za zaoštravanje trgovinskog rata sa SAD-om.

Niže carine na 1.500 industrijskih proizvoda trebale bi smanjiti troškove potrošačima i kompanijama u ovoj godini za oko 60 milijardi juana, poručeno je sa sjednice kineske vlade održane u srijedu.

Time će opća carinska stopa ove godine biti snižena na 7,5 posto, s 9,8 posto u 2017. godini, objavila je vlada, a prenio tamošnji državni radio.

Službeni Peking obećao da će poduzeti korake kako bi povećao uvoz u ovoj godini u kontekstu eskalacije napetosti između Kine i nekih od najvećih njezinih trgovinskih partnera, poput SAD-a.

Prosječna carinska stopa za strojeve i električnu opremu po najavi iz vlade bit će snižena za oko trećinu, na 8,8 posto. Riječ je o proizvodima koji spadaju među stavke s najvećom vrijednošću uvoza, podsjeća Reuters.

U srpnju ove godine Kina je već smanjila carine na uvoz čitave palete robe široke potrošnje, uključujući odjeću, kozmetiku, kućanske aparate i proizvode za fitness kako bi ispunila obećanje o dodatnom otvaranju kineskog potrošačkog tržišta.

U ponedjeljak su stupile na snagu američke carine na uvoz 200 milijardi dolara vrijednih kineskih roba, podsjeća Reuters.

Kina je smjesta uzvratila carinama na uvoz američkih roba vrijednih 60 milijardi dolara, optuživši Washington da im je stavio nož pod grlo. Na popisu američkih roba je također ukapljeni prirodni plin, primjećuje Reuters.