Cijene sirove nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima dublje ispod 98 dolara, pritisnute strahom od recesije i pogoršanja pandemije covida 19 u najvećem svjetskom uvozniku Kini, piše Hina.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 31 cent niža nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja trgovine i iznosila je 97,61 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 91,29 dolara.

Raspoloženje na tržištu popravilo je u ponedjeljak izvješće da kineski dužnosnici razmišljaju o ublažavanju strogih ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje covida 19.

Manja potražnja

No, niz kineskih gradova, uključujući Guangzhouu, zabilježio je ponovo više novih slučajeva zaraze koronavirusom, što smanjuje izglede za ublažavanje mjera.

"Valja podsjetiti da je nulta tolerancija Kine prema novim valovima zaraze covidom bila glavni razlog prošlomjesečne znatno snižene (prognoze) svjetske potražnje za naftom" koju je objavila Međunarodna agencija za energiju, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga, piše Hina.

Tome valja dodati da je londonska burza ICE, na kojoj se prodaje Brent, nafta iz Sjevernog mora, podigla iznos pologa koji će brokeri od sutra morati držati na računima za kupnju terminskih ugovora s rokovima isporuke u idućem mjesecu za 4,92 posto.

Ruska nafta i veljača

Tržišni sudionici očekuju i objavu podatka o inflaciji u SAD-u u listopadu, najavljenu za petak. Američka središnja banka ponovo je prošli tjedan podigla kamatne stope za tri četvrtine postotnih bodova kako bi obuzdala visoku inflaciju, što potiče strah od globalne recesije.

Značajniji pad cijena zakočilo je pak stupanje na snagu početkom prosinca embarga EU-a na rusku naftu. U veljači EU će zabraniti i uvoz ruskih naftnih proizvoda.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak poskupio 1,17 dolara, na 97,32 dolara.