Kina i Sjedinjene Države ne mogu postići dogovor o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a o produžetku političke misije UN-a u Afganistanu i Peking bi mogao uložiti veto ako se u tekstu ne spomene kineski globalni infrastrukturni projekt "Jedan pojas, jedan put", kazali su u ponedjeljak diplomati.

Vijeće sigurnosti trebalo je o rezoluciji o misiji UNAMA glasati u ponedjeljak, no to je odgođeno za jedan dan kako bi se omogućilo vrijeme za dodatne pregovore. Mandat misije završava u utorak, a za prolazak rezolucije potrebno je devet glasova kao i to da nijedna od pet stalnih članica vijeća ne uloži veto.

Diplomati očekuju da će Kina uložiti veto na rezoluciju koju su sastavile Njemačka i Indonezija.

Kina nakon toga planira predložiti glasanje o skraćenom nacrtu rezolucije kako bi se tehnički premostio istek mandata, dodaju diplomati, no pitanje je hoće li kineski potez imati devet potrebnih glasova jer neke članice razmišljaju da budu suzdržane.

O kakvoj se misiji radi?

Misija UN-a uspostavljena je 2002. i pomaže Afganistanu u pripremama za izbore te pruža potporu pokretanju mirovnih pregovora afganistanske vlade i talibana. Izbori su zakazani za 28. rujna.

Pregovori SAD-a i talibana o povlačenju američkih snaga propali su ranije ovog mjeseca. U Afganistanu je raspoređeno 14.000 američkih vojnika i tisuće iz drugih zemalja NATO-a.

Prije 18 godina koalicija predvođena SAD-om ušla je u Afganistan nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Misija UNAMA obnavlja se svake godine odlukom Vijeća sigurnosti i protekle tri godine rezolucije su podržavale projekte koji potiču trgovinu i promet poput kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put".

U ožujku su se SAD i zapadne zemlje založili za to da se taj dio izbaci iz rezolucije izazivajući sukob s Kinom.

Američki predstavnik u UN-u osudio je Kinu tvrdeći da je rezolucija talac kineskih nacionalnih interesa umjesto da djeluje u interesu naroda Afganistana.

Za kineski projekt koji bi Kinu kopnenim i morskim putem trebao povezati s jugoistočnom i središnjom Azijom, te Europom i Afrikom, rekao je da je poznat po problemima s korupcijom, dugovima, štetom za okoliš i pomanjkanju transparentnosti.