Kina i Rusija dogovorile su zajedničku izgradnju lunarne svemirske postaje koja će biti "otvorena za sve zemlje", objavila je jučer kineska Nacionalna svemirska agencija.

"Kina i Rusija iskoristit će svoje akumulirano iskustvo u svemirskoj znanosti, istraživanju i razvoju, kao i svoju svemirsku opremu i tehnologiju za stvaranje plana izgradnje lunarne znanstvenoistraživačke stanice (ILRS)", dodala je u priopćenju.

Ruska svemirska agencija Roscosmos navela je kako će Rusija i Kina "promovirati suradnju na stvaranju ILRS-a s otvorenim pristupom za sve zainteresirane zemlje i međunarodne partnere, s ciljem jačanja istraživačke suradnje i promicanja istraživanja i korištenja svemira za mirne svrhe u interesu cijelog čovječanstva".

Dodatni dogovori o istraživanju Mjeseca

Lunarna svemirska postaja bi trebala biti "kompleks eksperimentalnih i istraživačkih objekata" na mjesečevoj površini i/ili u njegovoj orbiti, navodi se u izjavi Roscosmosa.

Objekti će biti dizajnirani za niz multidisciplinarnih istraživanja, uključujući "ispitivanje bespilotne tehnologije koja bi ljudima omogućila duži boravak na Mjesecu“.

Kina i Rusija sada kreću s planiranjem dizajna stanice i "njenog predstavljanja svjetskoj svemirskoj zajednici", dodaje Roscosmos, a prenosi CNN.

Dvije zemlje također su potpisale sporazume o zajedničkom stvaranju podatkovnog centra za istraživanje Mjeseca i svemira. Planiraju u budućnosti surađivati ​​na kineskim misijama Chang'e-7 i ruskoj misiji Luna 27, kojima planiraju istraživanje južnog Mjesečevog pola.