Kina klizi u recesiju i vlast neće dovoljno brzo odgovoriti s fiskalnim smjernicama kako bi se izbjeglo veliko usporavanje i stimulirala potražnja, rekao je glavni ekonomist Citigroupe Willem Buiter.

Jedina stvar koja će zaustaviti kinesku recesiju, koju bivši vanjski član engleske središnje banke definira kao rast od 4 posto zasnovan na "lažljivim službenim podacima" u razdoblju od godine dana, je program fiskalnog poticaja orijentiran jačanju potrošnje, sugerira Buiter.

"Usprkos vapajima ekonomije, kinesko vodstvo nije spremno za ovo", rekao je renomirani stručnjak zaslužan za pojam "Grexit".

"Oni će odgovoriti, ali će odgovoriti prekasno da bi izbjegli recesiju koja će globalnu ekonomiju usporiti do nivoa ispod dva posto rasta (godišnje) - što je moja definicija globalne recesije," rekao je Buiter čija je opaska o "lažljivim službenim podacima" u skladu s mišljenjem pojedinih ekonomista i investitora koji već dugo propitkuju točnost i preciznost službenih podataka o kineskom rastu, piše Blumberg.