Kina, Afganistan i Pakistan pozvali su afganistanske talibane da se priključe mirovnim pregovorima u utorak u Pekingu na prvom trilateralnom sastanku na kojemu su glavne teme bile borba protiv terorizma i poboljšanje odnosa između Pakistana i Afganistana.  

Poziv talibanima uputili su ministri vanjskih poslova Kine Wang Yi, Afganistana Salahudin Rabani i Pakistana Havadža Asif u zajedničkoj izjavi.

Istaknuli su potporu mirovnom procesu "pod vodstvom Afganistana" i obećali zajedno boriti se protiv terorizma i "svih terorističkih organizacija, bez obzira na to o kome se radi".

Sastanak u Pekingu najnoviji je u nizu pokušaja da se pronađe rješenje za prijetnje talibana i takozvane Islamske države. Prethodne konferencije između Kine, Afganistana, Pakistana i Sjedinjenih Država nisu davale rezultata. Postoji nada da će Kina biti uspješnija kao posrednik otkako ima bliske odnose s Pakistanom.

Kina i Pakistan planiraju izgraditi gospodarski koridor vrijedan više milijarda dolara.

Kako bi se što prije okončao sukob u Afganistanu, Kina je Afganistan i Pakistan pozvala da poboljšaju bilateralne odnose. Kineski šef diplomacije apelirao je da dvije zemlje "podupru proces uspostave mira i obnove Afganistana", objavila je državna televizija CCTV.

Afganistan, kao i Sjedinjene Države, optužuju Pakistan da pomaže afganistanskim talibanima u borbi protiv vlade u Kabulu međunarodnih snaga raspoređenih u toj zemlji.

Pakistan te optužbe niječe.

Afganistan također ima dobre odnose s Kinom. Talibanski čelnici u nekoliko su navrata posjetili Kinu.

Kina ima velik interes za sigurnost dviju zemalja s kojima dijeli granicu u pokrajini na dalekom zapadu Xinjiang. Ta poluautonomna pokrajina domovina je Ujgura, muslimanske turkofone manjine, a službeni Peking strahuje da bi ti ljudi mogli biti radikalizirani.

U ožujku je visoki dužnosnik u Xinjiangu pozvao na podizanje "velikog željeznog zida" oko pokrajine kako bi je zaštitili od ubacivanja ekstremista, prenijela je službena novinska agencija Xinhua.